JUSS OG SAMFUNN

Auksjonssvindel etterforskes

Den børsnoterte auksjonstjenesten eBay er satt under lupen etter diverse rapporter om at tilbydere på tjenesten skal ha solgt samme varene diverse ganger. eBay har lenge hevdet at de ikke tar ansvaret for ulovlig aktivitet, men tar samtidig betalt for alle transaksjoner som foregår på tjenesten.

Herman Berg
26. jan. 1999 - 11:40

En tilbyder fra Pennsylvania gikk sist fredag med på å betale tilbake 2.500 dollar til over 30 mennesker som hadde kjøpt det elektroniske kjæledyret Furby, men ikke mottatt det, ifølge CNets News.com.

The New York Post skriver om salg av mange baller med falsk autograf fra en avdød baseballstjerne.

Ballene var produsert i 1978.

Spilleren døde i 1972...

Det er Departement of Consumer Affairs (Forbrukerombudet) i New York City som har plukket opp ballen og undersøker forholdene rundt auksjoner på nett. eBay, som fungerer som en formidler mellom selger og kjøper - og tar provisjon av dette - tok i desember et tøft standpunkt. Ifølge Wired News har eBay flere ganger sagt at alle de 1,3 millioner brukerne selv er juridisk ansvarlige for sine egne oppføringer.

I mellomtiden har forbrukeravdelingen i New York uttalt at auksjonshuset kan bli holdt ansvarlig for alle ulovlige transaksjoner som de tar en andel av, ikke minst i de tilfeller hvor eBay vet at ulovlige aktiviteter foregår. Pipen har da også fått en annen låt etter hvert som myndighetene har begynt å ta en ekstra kikk på salgene som foregår på auksjonstjenesten.

eBay legger nå opp til et eget forbrukervern kalt Safe Harbor fra 15. januar hvor nettbrukerne betaler forsikring på produkter som omsettes for mellom 25-200 amerikanske dollar. Det er det britiskeforsikringsselskapet Lloyds som her skrevet avtale med EBay.

Auksjonstjenesten vil i tillegg tilby "sertifisert eBay-bruker"-status til dem som er villige til å gi fra seg legitimasjon som personnummer og opplysninger fra førerkortet.

eBay hevder selv at de trekker til seg mange urutinerte databrukere som er uvante med Internett, men har lagt til rette for at brukerne kan sjekke andres kjøp gjennom referanser, kommentarer fra andre som har gjort handel.

- Mange eBay-brukere kjøper sin første datamaskin utelukkende for å kjøpe og selge ting hos eBay, påstår assisterende markedsdirektør Steve Westly til News.com.

Selskapet innrømmer at det foregår svindel, men hevder at det prosentvis er en forsvinnende liten del av totalen: i gjennomsnitt 27 av én million transaksjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra