ANALYSER

Avviser spådommer om ny storsmell

Boliglån-krisen vil ikke stoppe IT-festen, men det blir sunnere tilstander, mener Nils Molin i IDC.

8. apr. 2008 - 11:34

Avisene er fulle av aksjekursfall, meglerhus-kollapser og milliardtap på dårlige boliglån. Aller er redd for at finanskrisen skal føre til en fullblåst global nedtur slik signalene begynner å tyde på i USA.

Men fremdeles ser det ut som IT-bransjen, både i USA og resten av verden ikke merker noe særlig. Og det er fremdeles spådommen til IDC, det eneste av de store IT-analyseselskapet som følger det norske og nordiske markedet.

Analytiker Nils Molin spår bare en marginal og forsiktig oppbremsning som han mener faktisk vil bli positivt for den norske IT-bransjen.

Han avviser dermed totalt inntrykket som skapes gjennom et intervju med han på dagensit.no. Denne artikkelen har som tittel "Smellen kommer" og i Dagens Næringsliv i dag siteres saken med tittelen "Spår storsmell for it".

IDC la i januar frem rediverte spådommer for veksten i Norge og Norden. Der spådde IDC en liten oppbremsning - men fra svært høye veksttall. For IDC spådd at veksten i år vil bli på 7,1 prosent, mot 5,6 prosent i 2007 - en altså høyere vekst, stikk i strid med de internasjonale signalene.

Og Molin står fast ved spådommene: Han skal i disse dager i gang med en ny revidering og nøler først litt med å si noe om hvor han tror IDC vil ende opp. Men etter litt betenkning påpeker han overfor digi.no at alle signaler tyder på bare marginale justeringer vekst-tallene IDC allerede har lagt på bordet.

IDC avviser altså totalt alle dommedagssignaler om en ny dotcom-kollaps. Selv internasjonalt tror IDC - etter en fersk nedjustering - på en årlig vekst for IT-tjenester de fire årene på 6,7 prosent. Tidligere spådde IDC 7,3 prosent årlig vekst.

Men IDC-analytikeren tror det skjer en liten og forsiktig oppbremsning, det er bare ikke så mange som har sett den enda.

- Det som er spesielt denne gangen er at det er høyere etterspørsel enn tilbud i markedet og derfor er alle fremdeles fullbooket. Etterhvert tror vi at den lille oppbremsningen vil skape bedre balanse og et sunnere arbeidsmarkedet, sier Molin til digi.no.

Molin forteller at han har begynt å få signaler fra IT-aktører han snakker med i Norden om at litt lavere rekrutteringstakt.

- Vi har i dag en usunn høy takt i jobbskiftene og et sterkt press på lønningene, så et litt lavere etterspørsel vil være sunt for bransjen, mener han.

Geir Remman, kommunikasjondirektør i Norges største IT-selskap, EDB, rapporterer et bilde som avspeiler Molins analyser.

- Vi ser ingen oppbremsing, men er ydmyke overfor at det kan komme endringer. Vi følger derfor ekstra nøye med gjennom våre business intelligence-systemer som viser booking av oppdrag. Hvis det kommer en oppbremsning, ønsker vi å se den så tidlig som mulig, forteller Remman.

Han tror at en fall i etterspørselen faktisk kan hjelpe EDB fordi da vil presse på å overlate IT-driften til aktører som EDB øke blant norske bedrifter.

EDB og Remman vet hva de snakker om: EDB la ned i juni 2003 sin 150 ansatte-store konsulentdivisjon for så bare et år begynne å bygge den den opp igjen og kjøpe en rekke konsulentselskaper.

    Les også:

Både Molin og Remman er enige om hvor de første signalene om en oppbremsning vil komme:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Det er alltid salget av maskinvare som kundene kutter i først. Så kommer konsulentene som jobber med planlegging og arktiktur for store prosjekter, påpeker Molin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.