TELEKOM

BaneTele inn på ny fiberkabel til Nord-Norge

En ny fiberkabel mellom Sør- og Nord-Norge ble satt i drift i går. Bedre sikkerhet og kapasitet loves.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. sep. 2007 - 10:09

I går kveld ble den nye Polarsirkelkabelen mellom Trondheim og Narvik formelt åpnet. Kabelen er tusen kilometer lang og er dermed Norges lengste, fiberoptiske sjøkabel. Den går mellom Trondheim og Narvik, men er innom en rekke steder på veien.

Den største av brukerne av den privatfinansierte kabelen vil være BaneTele, som tidligere denne uken opplevde at selskapets eksisterende forbindelser til Nord-Norge ble satt helt ut av drift, etter et fiberbrudd både i Norge og på reserverløsningen som gikk om Sverige.

    Les også:

Med den nye kabelen loves det at risikoen for slike totale brudd i selskapets nettverk kunne reduseres betydelig, selv om den nye kabelen også innebærer at BaneTele avsluttet leieforholdet i Sverige.

Polarsirkelkabelen fører også til at kapasiteten mellom nord og sør mer enn dobles, noe det har vært stort behov for på grunn av den store økningen i bredbåndstrafikk mellom Nord-Norge og Sør-Norge de siste årene.

– Denne kabelen vil få Brønnøysund og Sør-Helgeland på bredbåndskartet igjen. Kabelen vil bety mye for bredbåndsdekningen lokalt og allerede nå graves det i gatene for å bygge ut bredbåndsforbindelsen til Brønnøysundregistrene, Torgar Næringshage på Toft, Brønnøysund Videregående Skole og Studiesentret i Brønnøysund, sier næringsrådgiver i Torga Næringshage i Brønnøysund, Knut Horn, i en pressemelding.

- Denne kabelen betyr større sikkerhet, bedre service og ikke minst bedre dekning. Slik situasjonen har vært fram til i dag har jeg opplevd som kunde at nettet og kapasiteten har vært sprengt, sier Horn.

Samferdselsminister Liv Signe Naversete og daglig

leder i KystTele, Roar Eriksenunder åpningen av

Polarsirkelkabelen i Bodø torsdag 6. september.- I tillegg betyr den mye lokalt, fordi kabelen er lagt slik at det skal bli lett å nå områder med dårlig bredbåndstilknytning. Dette åpner for nye muligheter for lokale aktører i bredbåndsmarkedet, og ikke minst åpner dette for konkurranse på markedet. Dette tror vi også kan bidra til gunstigere priser for sluttbrukerne, sier Roar Eriksen, daglig leder i Kysttele, selskapet som står bak utbyggingen av kabelen.

BaneTele har som største interessent inngått en leieavtale med KystTele på 20 år med opsjon på å leie i hele kabelens levetid, som er estimert til minimum 30 år. BaneTele er også en viktig driftssamarbeidspartner, både i forhold til daglig drift og vedlikehold og i selve oppstartsfasen.

– BaneTeles kompetanse og det faktum at de opererer over hele landet gjorde at de var en selvskreven samarbeidspartner for oss, sier Eriksen.

Polarsirkelkabelen ble billigere å bygge ut enn først forventet. Det opprinnelige budsjettet var på 130 millioner kroner, mens sluttsummen nå ventes å bli på 115 millioner kroner.

– Lavere kostnad skyldes flere forhold. Vi var tidlig ute med anbud da det fortsatt var lav aktivitet, noe som ga lav pris på fiber. Vi gikk ut med anbudet internasjonalt, og da vi gikk ut var dette verdens største prosjekt av sitt slag på forespørselstidspunktet, noe som gjorde dette til et prestisjeprosjekt, sier Eriksen.

Forretningsideen er å tilby overføringskapasitet og ved å leie ut mørk fiber til bredbåndsselskaper som har behov for høykapasitets fiberkabelforbindelse mellom Sør- og Nord-Norge, samt å gi lokale bredbåndsselskaper mulighet til bredbåndsoverføring innenfor sitt område.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra