JUSS OG SAMFUNN

Bangemann-pris til norske Kidlink

I 1990 opprettet Odd de Presno en elektronisk tjeneste som siden har vært brukt av 110.000 barn i 124 land. Kidlink vant nylig Global Bangemann Challenge i kategorien "IT i all slags utdanning".

Eirik Rossen
15. juni 1999 - 02:49

Kidlink framstår som en av de mer betydelige internasjonale dugnadene i dette tiåret.

Odd de Presno.
Odd de Presno.

Ildsjelen Odd de Presnos første reaksjon da han tok i mot prisen med sin danske samarbeidspartner Claus Berg (se bildet under, fra overrekkelsen i Stockholm onsdag 9. juni), var å gratulere de titusener av aktive barn og unge, og de 400 frivillige i 34 land - hovedsakelig lærere og foreldre - som gjør Kidlink til et så utfordrende og innholdsrikt nettsted.

Kidlink har en rekke spennende aktiviteter. Deltakelsen er begrenset til barn og ungdom opptil 15 års alderen. Basisvirksomheten er kommunikasjonen ungene i mellom, stort sett per e-post, men også over Internett-chat, videokonferanser og kanaler som vanlig post, faks og amatørradio. Opptaksbetingelsen er å oppgi fullt navn og lage en personlig presentasjon med svar på fire spørsmål:

  • Hvem er jeg?
  • Hva vil jeg bli når jeg blir stor?
  • Hvordan vil jeg at verden skal bli bedre når jeg blir stor?
  • Hva kan jeg gjøre i dag for at dette skal skje?
Kidlink vant Global Bangemann Challenge-pris.
Kidlink vant Global Bangemann Challenge-pris.

- Når dette er gjort, står alle Kidlinks mangfoldige aktiviteter åpne, sier de Presno. - Noen går inn på egen hånd, andre deltar i forbindelse med klassen. Nettstedet har egne sider for lærere, og tilbyr detaljert veiledning til pedagoger som vil sette i gang egne Kidlink-prosjekter.

Kidlinks mangfold gjenspeiles i mengden språk som brukes, foreløpig dansk, engelsk, fransk, tysk, hebraisk, islandsk, italiensk, japansk, makedonsk, norsk, portugisisk, samisk, slovensk, spansk, svensk og tyrkisk.

- Kidlink er et utgangspunkt for undervisning på tvers av grenser mellom fag og nasjoner. Kommunikasjon undergraver fordommer. Barn på Kidlink brynes mot andres oppfatninger, og de møter svært ulike holdninger til sosiale, etiske, juridiske og moralske problemstillinger. De oppfordres til å respektere slike ulikheter, samtidig som de oppmuntres til å uttrykke fritt og åpent det de selv står for. Når de blir voksne vil de se samfunnet i et mer internasjonalt og langsiktig perspektiv.

de Presno og hans kolleger er opptatt av hvordan Kidlink kan hjelpe svake og truede kulturer og grupper.

- I Brasil for noen år siden, diskuterte vi om vi kunne gjøre noe for gatebarna. Det ble ikke bare med tomt prat. I dag har vi over 15 forskjellige "Kidlink-hus" i Brasil. Noen av disse betjener gatebarn, mens andre er åpne for skoleklasser som ellers ikke ville kunnet kommunisere med jevnaldrende på den andre siden av jordkloden. Andre er opprettet i stammeområder. Vi diskuterer med norske hjelpeorganisasjoner muligheten av å gjøre noe tilsvarende i Bolivia.

Før jeg vet ord av det hopper intervjuobjektet fra Kidlink-prosjekter i Panama til Kidlink-prosjekter i Egypt - nettstedets første møte med alle de utfordringer det ligger i å håndtere arabisk. Så peker han på at Kidlink også har spesielle tjenester rettet mot forskere.

I det stille har myndigheter i Norge, Sverige og Danmark ytt betydelige beløp til Kidlink. Prosjektet er kommet svært langt. Prisutdelingen betyr velkommen publisitet i EUs regi. Utfordringen går videre til lærere og foreldre. Er du ildsjel, får du helt sikkert lov til å være med.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.