BEDRIFTSTEKNOLOGI

Banner i friprog-kjerka

Redpill Linpro utvikler proprietær programvare.

- Det var ingen lett avgjørelse, sier Per Buer i Redpill Linpro om beslutningen om å gjøre sitt nye produkt proprietært.
- Det var ingen lett avgjørelse, sier Per Buer i Redpill Linpro om beslutningen om å gjøre sitt nye produkt proprietært. Bilde: Marius Jørgenrud
13. mars 2009 - 07:28

Redpill Linpro er nordens største totalleverandør av IT-tjenester og -produkter knyttet til Linux og åpen programvare.

Det svensk-norske selskapet sponser og deltar i utviklingen av en del frie prosjekter, blant annet webakselleratoren Varnish, tynnklientløsningen Multiframe, sysadminpakken Munin og skriverløsningen Bifrost.

- Du har ingen troverdighet som friprogselskap hvis du ikke har noen fri programvare-prosjekter. Det er viktig for oss å ha vellykkede open source-prosjekter for å fortelle verden hva vi driver med, sier Per Buer, avdelingsleder for drift og infrastruktur til digi.no.

Som friprog-selskaper flest er de dessuten svært opptatt av å ta egen medisin.

Det er kort avstand mellom Linux-distribusjoner i selskapets lokaler på Storo. Windows og annen proprietær programvare er nærmest bannlyst, med kjent unntak for regnskapssystemene. Selv på de ansattes telefondisplay troner Tux-figuren.

Derfor kommer det overraskende at Redpill Linpro nå velger å gi ut proprietær programvare. Dette er det Buer selv som har myndighet til å avgjøre.

- Det var ingen lett avgjørelse, men det ser ut til at administrasjonsløsningen vi har utviklet for Varnish blir proprietær, sier han.

Løsningen det er snakk om er et nettbasert tillegg til den populære web-akselleratoren. Dette er et helt nytt produkt, som etter planen blir ferdig neste måned. Men bare for selskapets betalende kunder.

- Det handler om å legge litt mer i kurven i forhold til våre betalende kunder. Likevel er det viktig for oss å gjøre dette på en måte som ikke tar verdi vekk fra selve hovedproduktet.

Han forteller at databaseselskapet Mysql gjør noe av det samme. Deres database tilbys med GPL-lisens, mens kunder som tegner supportavtale får tilgang til et proprietært administrasjonsverktøy.

- Jeg er ikke helt fremmed for tanken med å bruke GPL ennå. Men selv om det skulle bli GPL vil ikke produktet bli fritt nedlastbart, fortsetter avdelingslederen.

Det virker klart at dette er en beslutning som selskapet har brukt mye tid på å komme frem til. En håndfull av deres ansatte jobber med videreutvikling av Varnish, et produkt som har slått veldig an blant norske nettsteder. En ny versjon 2.1 er for øvrig ventet i løpet av forsommeren.

Varnish kan fritt lastes ned og brukes av hvem som helst, uten at Redpill Linpro tjener et rødt øre. De tilbyr supportavtaler og konsulenthjelp til produktet, men mange miljøer der dette produktet er aktuelt å bruke har høyt kompetente personer som selv kan ta seg av jobben.

Dessuten begynner web-akselleratoren å nå et slags metningspunkt i markedet. På listen over de best besøkte nettstedene i Norge kjører nå tre av fire nettsteder Varnish.

Det er rett og slett en utfordring for friprog-selskapet å se produkter som Varnish gå rundt rent finansielt. Da er det kanskje ikke så rart at de ønsker å la noen av godene være forbeholdt betalende kunder. For som Per Buer sier:

- Til syvende og sist handler dette om å tjene penger.

Det nye administrasjonsverktøyet for Varnish blir kun tilgjengelig for betalende kunder, forsikrer Per Buer i Redpill Linpro. Verktøyet skal være klart neste måned, det som gjenstår er blant annet noe finpuss av design.
Det nye administrasjonsverktøyet for Varnish blir kun tilgjengelig for betalende kunder, forsikrer Per Buer i Redpill Linpro. Verktøyet skal være klart neste måned, det som gjenstår er blant annet noe finpuss av design.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.