FORBRUKERTEKNOLOGI

Begrenser WHOIS-informasjonen for .name

Selskapet med ansvar for toppnivådomenet .name, skal ta i bruk lagdelt WHOIS-informasjon for å bedre personvernet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. juli 2005 - 08:00

Global Name Registry (GRN), registeroperatøren med ansvar for det globale toppnivådomenet (gTLD) .name, annonserte i går "WHOIS II", en WHOIS med ny lagdelt struktur. Det hele er gjort for å beskytte personvernet til domeneeierne.

WHOIS er protokoll som brukes for å slå opp i databaser med informasjon om eieren av for eksempel et domenenavn på Internett. Informasjonen inneholder typisk navn og kontaktinformasjon til personer som er juridisk og teknisk ansvarlige for domenet. Denne informasjonen inneholder gjerne også e-postadresser. Det er ingenting som hindrer spammere å utnytte disse adressene, selv om mange WHOIS-tjenester på nettet etter hvert har tatt i bruk midler for å forhindre automatisk avlesning.

.name-domene er beregnet for privatpersoner, og kontaktinformasjonen knyttet til disse vil i enda større grad være knyttet til individuelle personer. Derfor har GNR forhandlet med ICANN for å begrense WHOIS-tjenesten, og laserer nå en lagdelt utgave av tjenesten, hvor kontaktinformasjonen i utgangspunktet er skjult i vanlige WHOIS-søk.

Illustrasjonen nedenfor viser informasjonen som tilbys tilfeldige brukere av WHOIS-tjenesten til GNR i forbindelse med domenet harald.name.

Ifølge president i GNR, Håkon Haugnes, vil personer som identifiserer seg med navn, adresse, e-postadresse og et gyldig kredittkort for betaling av en symbolsk sum på to dollar, få tilgang til langt mer informasjon ved å logge seg på et engangspassord.

- Identifiseringen og betalingen gjør at all slik bruk kan trackes og blokkerer all automatisert tilgang. Dette blokker effektivt alle spammere og annen automatisert "mining", forteller Haugnes til digi.no

- Politimyndigheter og andre legitime superbrukere får spesiell tilgang ved signering av en Extensive WHOIS kontrakt med oss. Disse har full tilgang slik som tidligere, men ved bruk av autentisering. Vi regner med at for eksempel PST, FBI, CIA og tilsvarende vil ha slik tilgang, sier Haugnes.

Han forteller videre at dette er første gang en gTLD WHOIS endrer struktur, og det er ikke ukontroversielt i domene-bransjen. Forhandlingene med ICANN skal ha vært harde.

Det finnes også domeneregistrarer som tilbyr registreringer av typen "private registration" eller "secure WHOIS". Disse gjør at utenforstående på ingen måte får innsyn i hvem som står bak et domenenavn, med mindre man greier å overtale registraren til å oppgi dette. Et eksempel på en slik tjeneste finnes her.

Haugnes mener at en slik registrering fortsatt er den beste beskyttelsen av detaljene om en domeneregistrering, men mener WHOIS II gir en mer meningsfylt barriere for anonym tilgang til WHOIS-informasjonen.

GNR forventer å ha faset WHOIS II helt inn innen slutten av året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.