BEDRIFTSTEKNOLOGI

Begrenset kopiering bare for uttakbare medier

CPRM var opprinnelig ment å innskrives i harddiskstandarden ATA, og hindre enhver kopiering av beskyttet materiale. Etter brukernes ramaskrik, skal dette bare gjelde uttakbare medier.

19. feb. 2001 - 13:43


4C EntityTechnical Committee T13 - AT Attachment

Under CPRM, må en fil dekrypteres ved avspilling, og nøkkelen til dekrypteringen må lagres på det samme mediet som filen. En fil som er kopiert til et annet medium, vil ikke kunne avspilles. Tilbakefører du en sikkerhetskopiert fil til det opprinnelige mediet, forstyrrer du en kryptert tellemekanisme under CPRM som hindrer det fra å avspille filen. Å flytte en fil fra et medium til et annet, krever eksplisitt tillatelse fra opphavet, i form av egne krypteringsordninger som må hentes fra Internett.

At CPRM skulle innebygges i ATA-standarden, ble avslørt av det britiske nettmagasinet The Register før jul. Det ble fort mange protester, blant annet fra John Gilmore og Electronic Frontier Foundation. Med CPRM påbudt på alle standard harddisker, ville man etter hvert fått en situasjon der alle opphavsrettsbeskyttede filer kun kunne lastes ned til CPRM-disker, uten mulighet for brukeren til å kopiere til andre medier, eller ta effektive sikkerhetskopier.

Protestene ble så kraftige at de nådde forsiden i Silicon Valleys største avis, San Jose Mercury News, 29. januar. Da snudde den tekniske komiteen T13, og prøvde samtidig, ifølge The Register søndag 18. februar, å nekte for at den noen gang hadde drøftet muligheten av å nedfelle CPRM i alle harddisker. Nå heter det at forslaget går ut på hvordan CPRM kan nedfelles i ATA-standarden, men slik at den kun gjelder for uttakbare medier, hvorav bare et fåtall bruker ATA.

Merk: 16. februar offentliggjorde John Gilmore på sin hjemmeside (se lenken ovenfor) en interessant essay med tittelen "What's Wrong With Copy Protection", der han går nøyere inn på følgene av at platebransjen søker å bruke teknologien til å avskaffe brukernes lovfestede rett til å kopiere materiale til eget bruk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.