RESULTATERFINANS

Bellboy vil ta godt betalt for ehandelspatent

Bellboy-sjef Rolf Wilhelmsen antyder at han vil ta skikkelig betalt fra alle som driver med Internett-handel.

23. nov. 2000 - 10:01
Bellboy Internationaldigitoday.no

FilmwebKPN Qwest



Rolf Wilhelmsendigitoday.nodigitoday.no fikk i går et møte med den ganske media-skye ledelsen i Bellboy, som består av daglig leder Rolf Wilhelmsen og styreformannNicolay Jarlsby. digitoday.no stilte dem spørsmålet som store deler av Internett-bransjen lurer på: Hvis Bellboy vinner igjennom med sitt patentkrav mot Filmweb og andre, hva vil de egentlig kreve?


- Vi har satt noen tall på papiret, men vi vil ikke gå ut med dem nå. Vi tror en andel av overskudd fra de forskjellige tjenestene eller en fast avgift per transaksjon som det mest naturlige, sier Jarlsby til digitoday.no.

- Vi mener at bedrifter som Filmweb tjener godt på Internett-handel, blant annet fordi de tar seg ekstra betalt av kundene som bestiller over mobiltelefon. Det burde vært billigere, ikke dyrere. Vi mener det er rettferdig at vi får en del av dette overskuddet når selskapet bruker vårt patent, sier Wilhelmsen til digitoday.no.

- Hva snakker vi om - én krone eller et øre pr. transaksjon, ti prosent av overskuddet eller en promille, spør digitoday.no.

Wilhelmsen og Jarlsby vil ikke si noe, men fastholder at det vil de komme tilbake til temaet først når Filmweb innrømmer at de har brukt Bellboys patent i sin løsning.

I håp om å få en indikasjon på størrelsen av lisenskravene til Bellboy, spør digitoday.no derfor:
- Tror dere ikke mye av motstanden og de negative reaksjonene fra IT-bransjen skyldes at dere først krever at folk skal godta et sugerør ned i deres lommebok, og at dere deretter skal diskutere hvor bredt dette sugerøret er? Ville ikke dere vært redd for å bli fanget i slike forhandlinger?

- Jo, vi ser at det kan sees på denne måten. Men vi lover at vi ikke skal kvele motivasjonen for å drive butikk, er det eneste konklusjonen Jarlsby og Wilhelmsen vil gi digitoday.no.

Bellboy-ledelsen mener at de ikke har forsøkt å holde noe hemmelig, eller har ventet til mange har laget handelssystemer før de melder sine krav.

- Det er utviklerne som selv har ansvaret for å orientere seg om gjeldene patenter og rettigheter. Søknaden ble sendt inn i 1993 og vi mener vi har krav om kompensasjon for alle som har laget løsninger siden den gang, understreker Jarlsby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.