RESULTATERFINANS

Bertelsmann selger AOL-aksjer for 5,4 milliarder

Verdens tredje største medieselskap, tyske Bertelsmann AG, kvitter seg med halvparten av sin aksjeportefølje i America Online. Bertelsmann får vel 690 millioner dollar for aksjene - nesten 5,4 milliarder kroner.

Øystein Kvistad
25. aug. 1999 - 03:38

Bertelsmann ville ikke avsløre de finansielle detaljene rundt salget av 7,2 millioner aksjer i America Online (AOL), men understreker at midlene skal pløyes tilbake til selskapets multimedievirksomhet, skriver Bloomberg.

Den tyske mediegiganten kjøpte fem prosent av AOL i 1995, men har siden gradvis redusert sin eierandel i den amerikanske nettilbyderen. Bertelsmann eier nå 0,7 prosent av AOL, og dagens nedsalg kommer knappe ett døgn etter at Netscape-gründer og teknisk sjef i AOL, Marc Andreesen, kvittet seg med nesten én million av sine AOL-aksjer (se egen sak).

Tyskernes reduksjon av sin eierandel i AOL bør imidlertid neppe tas som et tegn på at Bertelsmann har redusert sine Internett-ambisjoner, tvert imot. Bertelsmann-sjef Thomas Middelhoff (45) vrir stadig større deler av selskapets virksomhet over fra tradisjonelle medier til Internett, noe markedet fikk se et eksempel på så sent som i forrige uke. Da annonserte Bertelsmann sine planer om å starte et nettauksjonshus i hjemlandet Tyskland, for å ta opp konkurransen med den amerikanske markedslederen EBay Inc.

Auksjonssatsingen ble gjort kjent like etter at Bertelsmann inngikk et nært samarbeid med det delvis Telenor-eide Viag Interkom om å selge spill over Internett, samt en utvidet satsing på online-bokhandler i Europa (Bertelsmann eier omlag 41 prosent av Amazon.com-konkurrenten Barnesandnoble.com). Tyskerne har også en allianse med Seagram der målet er å utvikle nettsteder for salg av musikk, og det er en kjent sak at Bertelsmann også lukter på Deutsche Telekoms kabel-TV-virksomhet.

Hel uventet vil det heller ikke være om Bertelsmann seiler opp som en av kjøpekandidatene når Telenor/Telia høyst sannsynlig må selge ut hele eller deler av sin kabel-TV-virksomhet for å få sine fusjonsplaner gjennom EU-kverna.

Middelhoff synes imidlertid ikke refokuseringen av Bertelsmann fra tradisjonelle medier til Internett-relatert virksomhet går fort nok. Han ønsker å akselerere ekspansjonstakten gjennom nye oppkjøp, noe som krever penger, og AOL-salget må derfor betraktes som ett av flere (ventede) utsalg fra online-operasjoner Bertelsmann er med i. Bloomberg antyder at Pixelpark er neste på lista: Bertelsmann eier 74 prosent av webselskapet, som planlegger børsnotering i Frankfurt innen utgangen av september.

Analytikere Wall Street Journal har snakket med, mener at Bertelsmanns aksjesalg ikke må tolkes som at AOL har vanskeligheter. AOLs virksomhet virker sunn og på alle måter intakt, mener analytikerne, som også understreker at Bertelsmann fremdeles har tette bånd til AOL: Middelhoff beholder sin styreplass i AOL.

Bertelsmanns åpenbare tiltro til Internett som selskapets bærebjelke i årene som kommer, støtter seg mellom annet på optimistiske prognosemakere i inn- og utland, deriblant britiske Datamonitor som forventer at antallet online-brukere i Europa vil dobles til 88 millioner innen år 2005.

I en slik verden vil tyskerne gjerne sitte i redigeringsstolen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra