JUSS OG SAMFUNN

Beslutning om norsk digital-TV utsatt

Telenor, NRK og TV2 har fått mer tid på å bli enige om de skal satse på digital-TV sammen. Konsesjonsutlysningen er utsatt flere måneder.

2. jan. 2002 - 12:31
digi.noØyvind Christensen

Tormod HermansenJohn BernanderKåre Valebrokk

Partene trenger hverandre, for bare Telenor kan dekke regningen på 5-6 milliarder kroner, men de er lovpålagt å formidle TV2 og NRK, noe som gir Bernander og Valebrokk makt. Flere medier har den siste tiden hevdet at TV2 og NRK skal bygge systemet alene, men dette stemmer ikke - selskapene har bare gått sammen for å forhandle med Telenor.


Myndighetene kan stille krav til partene, for det er staten som kontrollerer bruken av radiofrekvensbåndet. Dermed kan man utlyse en konsjonskonkurranse med forskjellige krav. Post- og teletilsynet leverte sammen med Statens Medieforvaltning et felles innspill til Samferdselsdepartementet og Kirke- og kulturdepartementet.

Departementene ble ikke enige og arbeider nå med saken. Trolig trenger byråkratene ikke å bli enige i de kulturelle og økonomisk tunge spørsmålene.

- Det kan fort gå noen måneder før utlysningen kommer. Saken skal trolig innom regjeringen og kanskje velger regjeringen å orientere Stortinget, forteller Christensen til digi.no.

Dette forteller alt om hvor brennbart politisk stoff digital-TV er blitt. For saken har både tung distriktspolitikk og NRKs fremtidige rolle i seg.

Christensen bekrefter at striden står om særlig to punkter:

Det viktigste er dekningskravet. I dag dekker det analoge sendenettet 98 prosent av befolkningen, men Telenor har gjentatte ganger sagt at det blir alt for dyrt.

- Å dekke de siste prosentene koster like mye som den første halvparten av befolkningen, har Telenor-direktør Erik Nord tidligere uttalt til digi.no.


Det andre spørsmålet er om NRK skal få penger til å kjøpe seg en plass i et eventuelt felles selskap. Men Bernander fikk nylig nei til å øke lisensavgiften og har derfor få kort på hånden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.