JUSS OG SAMFUNN

Bestiller mer friprog-forskning

IT-minister Røys vil lære mer om effekten av fri programvare.

22. apr. 2009 - 08:23

Fornyingsminister Heidi Grande Røys blar opp 10 millioner kroner til økt norsk forskning på fri programvare og elektronisk forvaltning.

Målet med bevilgningen er å lære mer om statens friprogbruk fører til endringer i kostnadene ved anskaffelse og vedlikehold av programvare.

Forskningen skal gi økt kunnskap om hvilke gevinster det offentlige kan høste av IT-støttede reformer, og hva som skal til for å høste disse gevinstene.

I tillegg ønsker Røys å finne ut samhandlingen endres eller om friprog påvirken kvaliteten på offentlige nettjenester og IT-systemer.

- Det er nødvendig med forskning på hvordan IT endrer forvaltningens arbeidsmetoder og ressursbruk. For å treffe målrettede tiltak trenger vi økt og systematisk kunnskap om bruk av fri programvare i offentlig sektor, sier statsråden i en pressemelding.

Midlene blir tildelt via Forskningsrådets IT-program Verdikt (Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT). Programmet ble opprettet i 2005 for å bidra til strategisk, langsiktig kunnskapsutvikling og innovasjon innen IT.

IT er i dag landets tredje største næring med 170 milliarder i omsetning og 110.000 ansatte. EU-tall viser at IT-sektoren representerer fem prosent av landenes bruttonasjonalprodukt, driver 25 prosent av veksten i samfunnet og 40 prosent av produktivtetsveksten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra