BEDRIFTSTEKNOLOGI

Betydelig forbedret maskinvarestøtte

digi.no har nå mottatt den ferdige utgaven av Windows 98 og vil i en serie artikler gå gjennom hva som er nytt, hva som er bra og hva som ikke er så bra med det nye operativsystemet. Denne artikkelen tar først og fremst for seg installasjonen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juni 1998 - 08:17

Windows 98-utgaven vi mottok fra Microsoft nylig, er en engelskspråklig oppgraderingspakke som skal virke fra både Windows 95 og Windows 3.x. Vi installerte Windows 98 rett fra Windows 95 (OSR2) og opplevde ingen problemer med det. Installasjonsprogrammet er endel mer fargerikt og informativt enn tidligere, men installasjonen tar også betydelig mer tid. Ikke spesielt uventet egentlig, siden filene tar over tre ganger så stor plass på CD-en (i tillegg kommer kanalene til Internet Explorer 4). På en temmelig gjennomsnittlig Pentium-maskin, tok installasjonen omtrent 40 minutter.

Man har også muligheten til å ta en sikkerhetskopi av den opprinnelige Windows-installasjonen, slik at man enkelt kan returnere til denne hvis man likevel ikke ønsker å bruke Windows 98.

Vel inne, vil de som har brukt Microsofts nyeste nettleser kjenne seg igjen. Her får man kanalrekken i bakgrunnen, og Windows-utforskeren har et web-aktig preg. Begge disse egenskapene kan man enkelt velge bort. Likevel kan det være kjekt å kunne bruke Windows-utforskeren til å se på et nettsted, og dette er fortsatt fullt mulig ved hjelp av adresselinjen som er integrert i verktøylinjen.

Med unntak av utseende på knappene på verktøylinjen, er ikke førsteinntrykket av Windows 98 så ulikt det man får av Windows 95. Men så ligger de fleste nyhetene litt mer skjult, i hvertfall i første omgang.

En praktisk ting, som undertegnede har satt stor pris på etter et par måneders bruk av beta 3-utgaven, er muligheten til å redigere startmenyen direkte. Nå kan man klikke, lime og flytte snarveiene ved hjelp av musa, uten å måtte gå innom utforskeren på noe vis.

De fleste nyere PC-er er i dag utstyrt med en eller flere USB-kontakter. USB skal gjøre det enklere å koble til tilleggsutstyr til PC-en, men det har hittil vært så som så med programvarestøtte. Windows 95 hadde opprinnelig ikke støtte for USB, men Microsoft ga senere ut et USB-oppgradering for Windows 95. Windows 98 skal nå automatisk oppdage nye enheter som kobles til USB og installere de nødvendige driverne, uten at operativsystemet skal måtte startes på nytt. Dette er omtrent slik PC-kort har fungert på bærbare PC-er.

Windows 98 har også støtte for IEEE 1394 (FireWire), selv om antallet produkter med dette grensesnittet foreløpig er svært begrenset.

Det er nå også mulig å koble til flere skjermer til en PC som kjører Windows 98. Dette gjør at brukeren kan få en mye større arbeidsflate å jobbe på. Hvis man ikke har et skjermkort som støtter to skjermer fra før, må man installere et skjermkort til. Det er foreløpig bare mulig å gjøre dette med PCI-baserte skjermkort.

Macintosh har støttet en slik funksjonalitet en årrekke.

Med Windows 98 blir nå FAT32 filsystemet tilgjengelig for alle. Tidligere har det kun kommet sammen med OSR2-utgaven av Windows 95, som kun har vært mulig å kjøpe sammen med komplette PC-er, samt enkelte grunnkomponenter (harddisker, hovedkort, etc.). Årsaken til dette var at Microsoft fryktet at mange brukere ville få problemer med å bytte ut filsystemet på partisjonene sine. Dette krevde nemlig at man måtte opprette partisjonene helt på nytt, hvis man ikke var så heldig å ha Partition Magic eller andre programmer som kan gjøre dette helt smertefritt.

Med Windows 98 har nå Microsoft gjort det mulig å konvertere partisjonene fra FAT16 til FAT32 uten å måtte slette innholdet. Vi testet dette og det hele gikk stort sett ut på å klikke på "Next"-knappene. Konverteringsprogrammet minner brukeren også på at FAT32 ikke kan leses fra eldre DOS og Windows-oppsett, og heller ikke fra Windows NT.

Ellers har Windows 98 fått mange flere og nyere drivere enn Windows 95, slik at installasjonen går rimelig smertefritt, også på maskiner med forholdsvis nye og uvanlige maskinvarekomponenter.

digi.no vil i dagene som kommer gå Windows 98 nærmere i sømmene og fortelle om nyheter, hva som er bra og hva som er mindre bra.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.