JUSS OG SAMFUNN

BI sperrer bittorrent

Slutt også på lovlig fildeling etter press fra USA.

Nekter studentene bittorrent. På bildet ser vi BI-bygget i Nydalen.
Nekter studentene bittorrent. På bildet ser vi BI-bygget i Nydalen. Bilde: Ole Walter Jacoben
18. nov. 2010 - 13:36

Oppdatert: BI bestrider flere opplysninger hentet fra vår kilde i denne saken, BIs egen studentavis Inside. Se intervju med seniorrådgiver Thomas Bjørseth under artikkelen.

Bittorrent er en fildelingsteknologi som lar mange samarbeide om å spre filer. Alle som laster ned blir del av en «sverm» og kan bidra med å spre deler av innholdet videre.

Slik blir belastningen på båndbredden delt blant mange, noe som gjør teknologien særlig egnet til å spre store filer.

Mange forbinder bittorrent, ofte bare kalt torrent, med piratkopiering, men teknologien er i seg selv helt nøytral. Det finnes nok av eksempler på helt legitime bruksområder. NRK sprer selv innhold på denne måten, det samme gjøres for eksempel med Linux-distribusjoner.

Likevel sperrer nå Handelshøyskolen BI all torrenttrafikk i sitt nettverk. Også lovlig nedlastning rammes av blokkeringen.

Bakgrunnen er at skolen ble kontaktet av representanter for rettighetshavere i USA, som har sporet ulovlig distribusjon av materiale til BIs nettverk, ifølge BIs studentavis Inside.

- Det er veldig vanskelig for BI å skille på lovlig og ulovlig distribusjon. For å slippe å dimensjonere BIs båndbredde basert på trafikk som helt klart ikke er studentrelatert, og for å unngå problemer med rettighetshavere valgte vi derfor å blokkere tjenestene helt, sier seniorrådgiver Thomas Bjørseth ved IT-avdelingem til studentavisen.

Ifølge Wikipedia står bittorrent-trafikk for opptil halvparten av all datatrafikk på internett. Bjørseth opplyser i saken at torrenter la beslag på større deler av skolens tilgjengelige båndbredde.

Forbrukerrådet opplyser at skolen har rett til å blokkere trafikken, men mener samtidig at sperringen er problematisk, nettopp fordi man samtidig stopper en rekke helt lovlige tjenester.

- Vi ser at rettighetshavere er særlig på hugget overfor utdanningsinstitusjoner. Så er spørsmålet om hvor mye ryggrad man har til å stå imot presset. Man kan for eksempel be om solid dokumentasjon på at det faktisk bedrives ulovlig fildeling, sier Forbrukerrådets fagdirektør Thomas Nortvedt til studentavisen.

Avisas debattredaktør Karl Wig kaller i en kommentar skolens avgjørelse for feig og usmakelig.

- De valgte å blokkere bittorrents, ikke fordi det var skolens policy, men fordi det var ønsket til private selskaper i USA. (...) De har gitt etter for masseutsendte trusselbrev, istedet for å ta kampen om sin rett til å tilby fri, usensurert nettilgang.

BI bestrider at blokkeringen av bittorrent skyldes press fra rettighetshavere. I tillegg opplyser handelshøyskolen at de har blokkert fildelingstjenester i flere år allerede.

- Vår konklusjon kommer på grunn av tiden og kostnadene det medfører å spore opp de som driver med ulovlig fildeling. Dette er også knyttet til kostnader tilknyttet bruken av båndbredde, sier seniorrådgiver ved BI Thomas Bjørseth til digi.no.

Ingen klager

BI benytter trafikkadministrasjonsverktøyet Packetshaper fra Blue Coat, en løsning som lar dem filtere innhold på pakkenivå, og prioritere ulik nettrafikk opp eller ned.

- Å blokkere fildelingstjenester er ikke noe for nytt, det har vi gjort i flere år allerede. Dette er heller ikke et problem. Vi har ikke fått inn en eneste klage på denne praksisen, presiserer Bjørseth.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra