BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bill Gates vil gi deg Internett via satellitt

Teledesic har nå signert avtalen med Motorola om produksjon av de 288 satellittene som skal utgjøre satellittsystemet Teledesic. Systemet skal være operativt sent i 2003 eller tidlig i 2004 og vil tilby høyhastighets datatrafikk til alle jordens datamaskiner.

Frode Eriksen
20. juli 1999 - 15:41

Bill Gates er sammen med mobiltelefonmilliardær Craig McCaw, Motorola, Boeing og den sudiarabiske prinsen Alwaleed Bin Talal blant hovedaksjonærene i Teledesic. Avtalen som nå er signert med Motorola etter et års forhandlinger, betyr at produksjonen av satellittene kan starte.

Målet for Teledesic er å tilby det de kaller for "Internet in the sky" - eller satellittbasert Internett, via satellitter som kan håndtere toveis Internett-trafikk.

Spesifikasjonene som er utarbeidet for Teledesic-systemet vil kunne gi båndbredder på opptil 64 Mbit/s nedstrøms og 2 Mbit/s oppstrøms, med andre ord hundrevis ganger raskere enn dagens vanligste modemforbindelser. Aktuelt prisleie for denne kapasiteten er ikke offentliggjort.

Det er derimot prisen for hele systemet. I første omgang har investorene skutt inn halvannen milliarder dollar siden oppstarten av selskapet i 1990. Totalt beregner aksjonærene at selskapet vil trenge investeringer og lån på opptil ni milliarder dollar for å få systemet operativt.

Teledesic har også signert avtaler med Lockheed Martin for seks oppskytninger med opsjon på fem til, henholdsvis med bærerakettene Atlas V og den russiske Proton M. Oppskytningskapasitet er sett på som prosjektets mest kritiske punkt.

Toppsjefen i Teledesic, Bill Owens, sier i et intervju med CNBC at avtalen med Motorola avslutter seks års tørrtrening av systemet på bakken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.