BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bill stengte døra for pingvin-tog

Nærmere 100 Linux-tilhengere som kjemper for å få refundert beløpet de må betale for et påtvunget operativsystem de ikke vil ha, møtte stengte heisdører da de troppet opp utenfor Microsofts kontor i Foster City.

Øystein Kvistad
16. feb. 1999 - 13:49

Det må ha fortonet seg som en heller selsom affære: 100 T-skjortekledde Linux-tilhengere - selvsagt utstyrt med støffa pingviner i fleng - i taktfast marsj mot Microsoft-borgen, ivrig protesterende med slagord som "I want Linux, why should I pay Bill" og "One, two, three, four. We are not your Windows whore"...

Sistnevnte ble for ordens skyld raskt hysjet ned av mer rutinerte demonstranter som nok kunne si seg enig i budskapet men som i god gammel flower power-stil understreket at "det vi ønsker er å gjøre verden til et bedre sted å være".

Det hjalp dessuten lite på pingvin-opptogets humør at Microsoft hadde hengt opp et stort skilt med teksten "Microsoft welcomes the Linux Community".

For Microsofts såkalte "Refund Day" viste seg å være en heller oppskrytt affære: Da 20 Linux-brukere - støttet av opptoget på nær 100 - ankom Microsofts kontor i Foster City i California for å kreve refundert sine utgifter til Windows, et operativsystem de aldri har bedt om men er blitt prakket på av PC-leverandørene, var alle selskapets heisdører stengt. Til tross for at Microsoft i forrige uke sa at selskapets kontorer skulle være åpne på "Refund Day".

Dermed ble det full stopp for Linuxerne. For i USA gidder en ikke å ta trappa til åttende etasje sånn uten videre..

Og kommer ikke berget til Muhammed, må Muhammed komme til berget: Først etter at flere mindre Linux-grupperinger måtte gi opp forsøkene på å få Microsoft i tale, kom Microsofts Windows-sjef Rob Bennett ut på parkeringsplassen for å snakke med protestantene. Ikke uventet sa han at de frustrerte PC-eierne måtte ta opp problemet med forhåndsinstallerte Windows-kopier med datamaskinprodusentene.

- Microsoft gjør ikke noe særskilt som forhindrer PC-produsentene fra å refundere beløpet de krever for å forhåndsinstallere Windows for sine kunder, sa Bennett, som ifølge ZDNet betraktet protestaksjonen "som et rent PR-stunt".

- Skuffende, sa demonstrasjonsleder Don Marti, som ikke vil avvise massesøksmål mot Microsoft dersom selskapet ikke innfrir refusjonskravene.

Linux-brukerne som ber om tilbakebetalinger sier de ikke vet hvor de ellers skal henvende seg dersom ikke Microsoft er villig til å i dem pengene tilbake. De vet heller ikke hvor mye penger de vil kreve da Microsoft hemmeligholder prisavtalene de inngår med de ulike PC-leverandørene.

Den pensjonerte ingeniøren Charles Lingo ankom Microsoft-kontoret med sin gamle bærbare Acer-PC med OS/2 installert. Til ZDnet forteller han at han ikke har fått gehør verken fra Acer eller Microsoft på spørsmålet om å få igjen pengene sine.

- Microsoft har ingen rett til å tvinge folk til å betale for et operativsystem de ikke ønsker, sier han.

Marcher Heather Stern påstår hun ringte rundt til flere leverandører før hun kjøpte sin Ricoh laptop, men kunne ikke finne noen som leverte maskinen uten Windows preinstallert. Nå ønsker også hun pengene tilbake fordi hun har installert Linux i stedet.

- PC-produsentene sier "våre kunder ønsker Windows", men når vi ikke ønsker det er det ingenting vi kan gjøre, konstaterer hun.

Chris Schoedel er en av en håndfull mennesker som faktisk har mottatt refusjon, men deltok i protestmarsjen for å vise sin støtte til aksjonen. Hun sier at Emachines omsider har lovet henne en refusjon på 26 dollar, men først etter at hun gjentatte ganger hadde purret selskapet per telefon og e-post med krav om å få pengene tilbake.

- Jeg klarte det. Det er mulig, sa Schoedel, som holdt opp en plakat med den ironiske teksten "Hvilken del av 'tilbakebetaling' er det du ikke forstår?"

Etter at de heftigste protestene var servert for surrende TV-kameraer og heftig noterende journalister, snudde protestantene på hælen og marsjerte hjemover. Men ikke før marsjgeneral Chris DiBona, som selv var en av dem som ikke lykkes å få gjennomslag for sitt refusjonskrav, oppfordret forsamlingen til "å peke på Microsoft og le".

Det gjorde de.

- - -

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

(Se også tidligere artikkel "Windows 95 - uten verdi?", peker nedenfor, red.anm.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra