BEDRIFTSTEKNOLOGI

Billig ADSL-konkurrent legges på is

Viken Energi kan servere en billig konkurrent til Telenors ADSL-linje, men stoppes foreløpig av EU og tåkete standarder.

14. mai 2002 - 06:58
Viken Energinett


Les også:

Teknologien kan være et svært hyggelig alternativ til ADSL, for den gir et alternativ til Telenor som tar seg godt betalt for telekabelen den siste kilometeren inn til ditt hus.

- Utviklingen går svært fort, men i våre tester i boligstrøk i Bærum oppnådde vi en fart helt opp i 1,7 Mbit i sekundet. I Sverige har produsenten Ilevo testet utstyr som gir 10 MBit i sekundet, forteller prosjektleder Knut Kårhus i Viken Energi overfor digi.no.

- Vi kommer etter konkurrentene, men har muligheter til å lansere en konkurransedyktig pris - ellers hadde vi ikke arbeidet med prosjektet, sier Kårhus, som imidlertid ikke vil kommentere prisspørsmål mer i detalj.

Men nå har Viken, en del av Hafslund-konsernet, lagt sine planer på is. Årsaken er de gamle og foreløpig strenge norske kravene om hvor lite elektrisk utstyr kan forstyrre strømnettet. Og det er nettopp muligheten til å manipulere strømbølgene PLC-teknologien baserer seg på.

Gjeldende standarder kom på plass lenge før PLC-teknologien dukket opp. EU arbeider med nye standarder, men er ikke ferdig.

- Potensialet er veldig spennende, men vi kan ikke starte investeringer og bygge ut nett og samtidig risikere at det ikke møter eventuelle fremtidige krav. Vi må dessverre vente på en EU-standard, sier Kårhus til digi.no.

Han er dermed ikke villig til å ta den risiko som blant annet flere tyske kraftselskaper har tatt ved å starte salget og håpe at man kan møte eller påvirke EUs krav.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra