TELEKOM

Billigere mobil data i Europa i sommer

EU utvider makspris på roaming til også å gjelde tekstmeldinger og mobil data.

28. nov. 2008 - 07:49

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Fra neste sommer kan det bli betydelig billigere å sende tekstmeldinger og surfe på mobilen når du er på ferie i Europa.

EUs samferdselsministre samlet seg torsdag om et vedtak om å innføre makspriser på både sms-er og nedlasting av data når en mobilabonnent bruker telefonen utenfor sitt eget land, såkalt roaming.

Avhengig av at behandlingen av saken i EU-parlamentet ikke byr på problemer, ligger det an til at maksprisene blir innført i tide til sommerferien.

Maksprisene vil også gjelde for norske teleoperatører gjennom EØS-avtalen.

Kutt som monner
EU-kommisjonen foreslo tidligere i høst å innføre en makspris på 0,11 euro, rundt 1 krone med nåværende kurs, per tekstmelding sendt i utlandet.

EUs ministerråd sluttet seg torsdag til dette.

Maksprisen betyr et kutt som monner på mobilregningen, ettersom gjennomsnittsprisen for slike meldinger i dag ligger på 0,29 euro. Enkelte operatører har også priser langt over gjennomsnittet. Med et belgisk eller latvisk mobiltelefonabonnement koster en tekstmelding opp mot 0,7 euro i utlandet, har Kommisjonen tidligere slått fast.

Samtidig ligger maksprisen godt over den reelle kostnaden ved å videresende en sms, som en dansk undersøkelse tidligere i år anslo til å være 0,01 euro.

Legger inn sperrer
For data-nedlastning via mobilnettverk vil EUs ministerråd ha en makspris på 1 euro per megabyte. Reguleringen vil innføres på grossistnivå, med klare regler om å informere kunden slik at han eller hun aktivt må velge å utsette seg for høye kostnader ved databruk i utlandet.

– Mange har opplevd å få dataregninger man ikke hadde regnet med. Vi ønsker å gi kunden bedre kontroll med dette, sier statssekretær Leif Zetterberg i det svenske næringsdepartementet.

Bestemmelsene kommer som et tillegg til et allerede eksisterende direktiv som i fjor innførte makspriser på mobilsamtaler i utlandet. Ministrene gikk inn for å forlenge direktivets varighet med to år, til 2013. Da håper man at markedet igjen kan regulere seg selv.

Reguleringen av mobilsamtalene har vist seg å kutte prisene med 36 prosent på innkommende samtaler og hele 43 prosent på utgående samtaler.

Motstand fra ferieland
Zetterberg sier roaming-saken er en klar vinnersak for hele EU-systemet, som nok vil bli brukt for det den er verd når hele EU neste sommer skal velge nye parlamentarikere og EU-kommisjon.

– For alle er dette et godt eksempel på at EU faktisk gjør noe konkret for innbyggerne, sier Zetterberg til NTB.

Debatten mellom ministrene var likevel ikke uten innvendinger fra enkelte EU-land. Spania, hvis telekomoperatører nyter svært godt av mobilbruken blant de mange turistene i landet, var blant dem som bare halvhjertet sluttet opp om vedtaket.

– De valgte likevel å legge bort innvendingene og stemme for, slik at vedtaket ble enstemmig, sier Zetterberg.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.