BEDRIFTSTEKNOLOGI

Test: digi.no tester Diamond Rio PMP300

Bra lyd i omstridt spiller

Diamond Multimedias bærbare MP3-spiller er en artig liten sak, som slett ikke skuffer. Men den noe begrensede lagringskapasiteten vil nok likevel få kundene til å nøle med å kjøpe den.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. des. 1998 - 13:49

Diamond Multimedia Rio PMP300 er på størrelse med et kredittkort, bare tykkere. Den går likevel greit ned i en ikke så altfor overfylt skjortelomme. Etter å ha puttet den på plass, merker du ikke mer til den, den veier nemlig svært lite - kun 70 gram pluss vekten av et AA-batteri.

Når du kjøper Rio, får du i tillegg til spilleren med en hodetelefon, en overføringskabel til PC-en, en parallellportviderekobling og to CD-er med programvare og MP3-filer.

Diamond Multimedia Rio PMP300. <i>Foto:  Diamond Multimedia System Inc</i>
Diamond Multimedia Rio PMP300. Foto:  Diamond Multimedia System Inc

Installasjonen av programvaren er stort sett problemfri; du kjører bare et installasjonsprogram som ligger på den ene PC-en. Denne installerer drivere og nødvendig programvare. Dessverre følger det kun med programvare til Windows 95/98. Windows NT-brukere og andre får finne på noe annet å gjøre, i hvert fall inntil videre.

For å overføre filer til Rio, kobler du enheten til parallellporten på PC-en ved hjelp av den medfølgende kabelen og viderekoblingen. Deretter bruker du den medfølgende programvaren til å plukke filer du har på harddisken eller på en CD. Disse overføres til Rio med en hastighet på omtrent 6 MB i minuttet. Ingen fantastisk høy hastighet, men akseptabel. Så lenge Rio er koblet til PC-en, har du full oversikt over hva som ligger i enhetens minne.

Rio er normalt utstyrt med 32 MB med minne. Hvor mange MP3-filer det er plass til, avhenger selvsagt av størrelsen på disse filene, som igjen avhenger av kompresjonsgrad og lengde på den opprinnelige lydfilen/låten. Men en høykvalitets MP3-fil som inneholder en vanlig single-låt, er på omtrent 4 MB. Det vil si at du får plass til åtte slike låter i enhetens minne. Dette kan økes ved hjelp av tilleggsminne på enten 16 eller 32 MB. Du kan med litt flaks få plass til låtene på en hel CD (74 minutter) hvis du bruker det største kortet i tillegg til det interne minnet.

Diamond Multimedia Rio PMP300 med kabler. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Diamond Multimedia Rio PMP300 med kabler. Foto:  Harald Brombach

Vi syntes kanskje dette er i minste laget, i hvert fall i forhold til prisen. Rio har en veiledende pris på 2400 kroner. Prisen for minnekortene er ennå ikke bestemt i Norge, men i USA koster 16 MB-kortet omtrent 50 dollar. 32 MB-kortet blir først tilgjengelig i februar og vil da koste omtrent 100 dollar. Du kan selvsagt kjøpe så mange minnekort du vil og bytte dem ut etter hvilken musikk du ønsker å høre på. Men det blir ganske kostbare "kassetter", selv om kvaliteten på lyden ikke forringes av at det gjøres gjentatte opptak på samme brikken.

Lydkvaliteten til Rio er meget god, både bass og diskant kommer tydelig frem, og du kan velge mellom fire forskjellige lydprofiler som skal være tilpasset forskjellig typer musikk. På digi.nos testspiller ble det benyttet hodetelefoner var av øreplugg-typen. Disse passer et gjennomsnittlig stort øre, men ikke alle er gjennomsnittsmennesker - ei heller undertegnede som til stadighet opplevde at pluggene måtte dyttes på plass for å få fylde i musikken. Lydlekkasjen fra hodetelefonene var derimot minimal.

I tillegg til knapper for valg av låt, start, pause og stopp, har Rio også mulighet for å spille av låtene i tilfeldig rekkefølge, samt å repetere én eller alle låtene. De finnes også en intro-funksjon, hvor de første ti sekundene av hver låt avspilles.

Rio har et oversiktlig LCD-display som blant annet forteller hvilken låt som avspilles, hvor lenge låten har spilt, batterikapasiteten og kodingsraten til MP3-filen.

Hva skal du så med en MP3-spiller, kan du ikke bruke en bærbar CD-spiller i stedet? Vel, en av fordelene til Rio er størrelsen. En discman blir fort tre-fire ganger så stor. I tillegg er vekten betydelig høyere. En annen fordel er det at Rio ikke inneholder noen bevegelige deler. Den er derfor ikke følsom for ytre bevegelser. Uansett hvor mye du måtte løpe og hoppe, avspillingen foregår helt stabilt. For de fleste er nok likevel avspillingsmulighetene av MP3-formatet det viktigste argumentet for å kjøpe Rio. MP3 er svært utbredt som format for piratkopiert musikk, spesielt på Internett. Der vil du stort sett alltid kunne finne den mest populære musikken få dager etter at den kommer ut, uten å måtte betale for det. digi.no understreker at dette ikke er lovlig. Det hører imidlertid med til historien at Diamond nylig ble saksøkt av en amerikansk interesseorganisasjon for musikkbransjen i forbindelse med lanseringen av Rio i USA. Diamond vant saken fordi Rio ikke kan gjøre digitale opptak av musikk, den kan kun spille av.

Ulempene med Rio er selvsagt prisen og den begrensede lagringsplassen. Prisen vil sannsynligvis synke etter hvert som det kommer konkurrerende produkter på (det norske) markedet, men om det vil komme større minnekort til enheten etter hvert, vites ikke.

I dag egner Rio seg best til avspilling av brukerens lille samling av favorittlåter, noe som er vanskelig å få til med en discman uten å ha tilgang til en CD-brenner. Du får antakelig ikke tak i CD-spillere med gode anti-skip-egenskaper - det vil si forhåndslesing av 40 sekunder eller mer - til en pris som er særlig mye lavere enn det Rio koster. Men mest av alt er Rio et produkt for dem som vil ha noe å vise fram.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.