JUSS OG SAMFUNN

Bredbåndsavgift kan finansiere fildeling

- Ikke rettferdig verken for opphavsretthavere eller for kunden, mener Mamut-sjef og antipirat Eilert Hanoa.

14. aug. 2008 - 10:33

I Storbritannia har kulturminister Andy Burnham foreslått å innføre en generell bredbåndsavgift på rundt 300 kroner i året.

Hensikten er at disse pengene skal gå til platebransjen, som en kompensasjon for tapte inntekter.

Forslaget innebærer at det blir lovlig å laste ned musikk fra internett.

Musiker og komponist Jan Gunnar Hoff ber i et brev om at kulturminister Trond Giske vurderer tilsvarende ordning i Norge. Jazzmusikeren mener ulovlig nedlasting ødelegger livsgrunnlaget for artister og musikkbransjen, og håper at dette kan være en modell som genererer inntekter til plateindustrien.

- Det viktigste for norske myndigheter er at de som produserer et åndsverk får rettsmessig betaling for musikken, forteller statssekretær Wegard Harsvik i kulturdepartementet til Aftenposten. Han vil ikke konkludere med hvilken løsning de vil gå for.

Rettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN) stiller seg positive til det engelske forslaget.

- Vi er for en slik løsning, men pengene må gå til artistene og studioene, ikke til plateselskapene. Det kan ikke være slik at de nye distribusjonskanalene på nettet skal finansiere de gamle, som plateselskapene er, sier EFN-leder Thomas Gramstad til Aftenposten.

Platebransjen sier nei

- Hvis nedlastingen blir legalisert kommer tapet til musikkbransjen bli enda større. Jeg kan ikke se at tapet skal kunne kompenseres ved en avgift, sier Marte Thorsby, som er sjef for IFPI Norge, til Aftenposten.

Thorsby foretrekker den franske strategien, som innebærer prikkbelasting og en strengere håndhevelse av loven. Fra januar neste år vil alle i Frankrike som blir tatt for å laste ned musikk ulovlig få to advarsler. Hvis de ikke blir etterfulgt blir man utestengt fra internett. Et samarbeid mellom franske internettleverandører og myndigheter gjør denne ordningen mulig.

Danskene har innført en tredje modell. Her får brukere fri tilgang til verdensrepertoaret til den danske rettighetsorganisasjonen TONO, både via nett og mobil, inkludert i prisen ved kjøp av et mobilabonnement.

Også programvarebransjen stiller seg skeptisk til en ordning der nedlasting av åndsverk finansieres av en avgift.

Det blir også vanskelig å avgjøre hvem som skal få pengene. Er det Bruce Springsteen eller norske artister som skal få pengene? - Det å betale avlat for så kunne gjøre noe som er ulovlig, mener jeg er en gal måte å gjøre det på. Det blir som å legge en avgift på trikkebilletten hvis du tagger, sier Mamut-sjef og leder av antipiratorganisasjonen BSA Norge til digi.no.

- Jeg synes mekanismen er lite effektiv. Det blir også vanskelig å avgjøre hvem som skal få pengene. Er det Bruce Springsteen eller norske artister som skal få dem, spør Mamut-sjefen.

Hanoa mener forslaget blir ennå mer absurd hvis en lignende ordning skulle vært innført for programvare.

- Hvem skal gi penger til hvem? Det blir ikke rettferdig verken for opphavsretthavere eller for kunden. Jeg tror ikke en slik løsning blir riktig. Forhåpentlig blir den ikke innført for programvare, konkluderer Eilert Hanoa.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.