FORBRUKERTEKNOLOGI

Brett-krise for Barnes & Noble

Nook henger i en tynn tråd.

TØFF KONKURRANSE: Barnes & Noble-direktør William Lynch viser her stolt fram Nook HD+ og Nook HD, to nettbrett selskapet lanserte høsten 2012. Bokgiganten tilbyr også e-ink-baserte lesebrett. Kanskje sikter de nå mot en fremtid som ren innholdsleverandør?
TØFF KONKURRANSE: Barnes & Noble-direktør William Lynch viser her stolt fram Nook HD+ og Nook HD, to nettbrett selskapet lanserte høsten 2012. Bokgiganten tilbyr også e-ink-baserte lesebrett. Kanskje sikter de nå mot en fremtid som ren innholdsleverandør? Bilde: Bloomberg/All Over Press/Getty Images
25. feb. 2013 - 09:16

USAs største bokhandelkjede Barnes & Noble (B&N) sliter i den knallharde kampen som utfolder seg innen nettbrett og eboklesere.

Det er nå full krise i Nook-avdelingen, som står bak en serie egenproduserte brett og tilhørende digital bokdistribusjon. Merkevaren er en direkte konkurrent til Amazons Kindle.

Store tap

Nylig advarte bokkjeden om en resultatsmell i Nook-virksomheten. Tapene i inneværende regnskapsår som avsluttes 27. april vil bli verre enn driftsunderskuddet (EBITDA) på 262 millioner dollar i fjor, ifølge Reuters.

Det betyr et driftsunderskudd før avskrivninger på minst 1,5 milliarder kroner.

Bare dager før tallene for tredje kvartal legges fram, skriver New York Times at Barnes & Noble vurderer å avvikle deler av sin maskinvare-produksjon.

– De går ikke helt ut av maskinvare-markedet, men de kommer til å lene seg langt mer på sin omfattende katalog av digitalt innhold, sier en kilde med kjennskap til planene, ifølge avisen.

I likhet med Kindle-serien finnes Nook både i utgaver med digitalt blekk (e-ink) og Android-baserte nettbrett med fargeskjerm.

Hvor store tap produktene har påført B&N i julekvartalet blir først klart torsdag, da regnskapet skal presenteres. Fra før har selskapet erkjent at salget har vært skuffende.

Det er ikke kjent hvilke modeller de vurderer å avvikle, men ifølge New York Times' kilder erkjenner selskapet at de er nødt til å skifte fokus vekk fra maskinvare, en forretning med svært lave marginer, til å lisensiere bort innholdet sitt til andre plattformer.

Kan bli stykket opp

På samme tid melder Wall Street Journal at selskapets styreformann og største aksjonær, Leonard Riggio, vurderer å legge inn et bud for å kjøpe ut bokkjeden, med 667 fysiske utsalg i USA.

Det øker sannsynligheten for at bokgiganten kan bli splittet i to virksomheter, den tradisjonelle bokhandelvirksomheten og tapssluket Nook Media.

Både Microsoft og den britiske forlagsgiganten Pearson har det siste året investert tungt i sistnevnte. Microsoft gikk inn med 300 millioner dollar mens Pearson pumpet inn 89,5 millioner dollar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra