BEDRIFTSTEKNOLOGI

Britiske forskere frykter mobilstråling

Senere i mars presenterer Journal of Radiation Biology en artikkel som kobler mobiltelefonbruk med hukommelsestap. Britiske forskere kutter ned på egen mobilbruk.

Frode Eriksen
2. mars 1999 - 09:41

Et forsøk på engelske testpersoner tyder på at det er en sammenheng mellom stråling fra mobiltelefoner og svekket hukommelse, skriver BBC Online.

Artikkelen baserer seg på et forsøk med briter i et testpanel der en gruppe personer ble utsatt for stråling fra en normal mobiltelefon i 30 minutter, mens en annen gruppe ikke ble bestrålt. Ingen visste hvilken gruppe de tilhørte. Deretter skulle personene utføre enkle tester for å registrere hjerneaktiviteten, reaksjonstid og andre logiske evner.

Konklusjonen i undersøkelsen var entydig, og viste at de personene som ikke var utsatt for stråling oppnådde betydelig bedre resultat. Forskeren som ledet undersøkelsen Alan Preece, nektet overfor BBC å kommentere saken mandag annet enn å hevde at de avisene som brakte saken mandag var preget av unøyaktigheter.

Blant konsekvensene etter undersøkelsen er at britiske forskere selv har redusert sin mobiltelefonbruk drastisk i frykt for helseskader. Professor Colin Blakemore, som selv sitter i gruppen som regulerer bruken av mobiltelefoner i Storbritannia, sier at han redusert sin mobilbruk, blant annet på bakgrunn av stadig flere indisier på at bruk av mobiltelefoner påvirker hjernens funksjoner.

- Det er også andre årsaker til å ikke bruke mobiltelefonen, blant annet for å unngå å irritere medmennesker, sier Blakemore til BBC.

Det er ennå ikke dokumentert at mobiltelefoni medfører helseskader, men forsker ved Institutt for fysikk ved NTNU i Trondheim, Gunnhild Oftedal, sier til VG at undersøkelsen er verdt å følge opp.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.