JUSS OG SAMFUNN

Bruker distriktet som digitalt alibi

Norsk Radio Digital (NRD) forsøker å vinne politikernes gunst og DAB-konsesjon ved å love å legge hovedkvarteret til Kristiansand som spiller norsk musikk. Konkurrenten Aller-gruppen/SBS/Kristen Lokalradio søker konsesjon til en radiokanal med vekt på debatt.

Herman Berg
26. mai 1999 - 10:40
Digital Audio BroadcastingNRKP4

Det er i dag først og fremst to grupperinger som kjemper om den siste tilgjengelige konsesjonen. Først ute med å flagge sin søknad var kommersielle Radio 2 Digital, hvor Aller-gruppen og Scandinavian Broadcasting System (SBS). Disse vil samarbeide med PeSju Kristen Riksradio hvor kristenfolket skal få sende åtte timer daglig i en monokanal i DAB-blokken.

Bak det andre alternativet - Norsk Radio Digital (NRD) - står blant annet kjendiser som Øystein Sunde, Bjørn Eidsvåg, Knut Lystad og Tom Mathiesen. Med på laget er også Gramo-sjef Tom Hovde og Roy Hovdan med bakgrunn fra P4 og Electric Farm. Disse konsesjonssøkerne fokuserer på det kulturpolitiske, og skal sende mellom 60 og 70 prosent norsk musikk, ha hovedkvarter fra Kristiansand om de får konsesjonen.

I en pressemelding fra NRD blir distriktsargumentet kjørt fram som opposisjon til det dansk/amerikanske alternativet til Radio 2 Digital.

NRD skriver også:

"Det er ikke krav fra konsesjonstildeler (Statens Medieforvaltning) at hovedkontoret skal ligge utenfor Oslo, slik det var når P4 og TV2 fikk sine konsesjoner. NRD har likevel valgt å legge hovedkvarteret til Sørlandet utfra praktiske og økonomiske hensyn."

På Stortinget er man litt skeptiske til denne selv-tillagte distriktsprofilen. Leder i Familie- kultur og administrasjonskomiteen, Ola T. Lånke fra KrF som også er mediapolitisk talsmann i partiet, tror ikke satsingen på en distriktsprofil for å tekkes de som tildeler konsesjonen, vil bli utslagsgivende.

- Jeg tror ikke distriktsprofil vil være avgjørende. Det er mulig at denne parten bruker distriktsargumentet for å nå frem, men det må andre ting til. Her teller hele programprofilen, fokus og slikt. Det er dette som vil være utslagsgivende, men dette vil bli avgjort i Statens Medieforvaltning, sier Lånke.

- Hvor mye betyr det at det er en kanal med norske investorer og at kanalen skal sende norsk musikk?

- Radio 2 Digital og Aller-gruppen var først på banen, og de hadde et omfattende tilbud. Jeg trodde de sto sterkest, men nå virker det som om de andre har kommet på banen. Jeg har ikke gjort meg opp noen mening, men har registrert at de har fått en forlenget frist til å legge inn konsesjonssøknad, sier Lånke.

Radio 2 Digital har tidligere understreket overfor digi.no at de søker konsesjon for en kommenterende og debatterende radiokanal. Dette har tydeligvis falt i smak hos Ola T. Lånke.

- Jeg har forståelse for at man har brakt begrepet meningsbærende inn i eteren som det er i avis. Kombinasjonen i Radio 2 med samarbeid med Kristen Riksradio, er spennende, da får man inn livssynstankegangen. Jeg har ikke sett det andre konseptet, sier Lånke

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.