BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bruker smartmobiler til å bekjempe kreft

Etablerer virtuell superdatamaskin med ny app.

DreamLab-appen kan kjøres for eksempel nå brukeren sover. En forutsetning er dog at mobilen er koblet til laderen.
DreamLab-appen kan kjøres for eksempel nå brukeren sover. En forutsetning er dog at mobilen er koblet til laderen. Bilde: Garvan Institute, Wikipedia Commons(CC BY-SA 4.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2015 - 14:30

Regnekraft fra superdatamaskiner er en begrenset og kostbar ressurs. Samtidig finnes det millioner av smartmobiler globalt som er mer eller mindre uvirksomme store deler av døgnet, for eksempel mens eieren sover. Samlet har disse enhetene enorm regnekraft.

DreamLab

Dette er utgangspunktet for DreamLab, en Android-app som denne uken ble utgitt av Vodafon Australia på vegne av Garvan Institute of Medical Research, som blant annet driver med kreftforskning. En iOS-utgave er under utvikling.

Målet med det hele er etablere Australias første superdatamaskin for kreftforskning. Med 100 000 brukere av appen, regner forskerne med å kunne utføre dataknusingen 3000 ganger raskere enn før appen ble utgitt.

I skrivende stund er det 22 260 enheter som har tatt i bruk DreamLab-appen.

– Det er mange viktige forskningsspørsmål vi ville ha likt å spørre, men noen har behov for så mye regnekraft at det vil koste for mye, eller ta oss mange år. DreamLab gir oss fri tilgang til en dedikert, virtuell superdatamaskin for å akselerer kreftforskningen vår, noe som gir mer håp til pasienter og deres familier, sier doktor Warren Kaplan ved Garvan Institute of Medical Research i en pressemelding.

«Watson» gjorde unike oppdagelser 

Bare når den lades

Appen vil kun kjøres mens mobilen er koblet til en lader, og kun når batterinivået er på 95 prosent eller høyere. Da vil enheten laste ned og løse en liten bit av det aktuelle kreftforskningsproblemet.

I appen kan brukeren velge mellom flere ulike prosjekter som mobilen skal bidra til. Brukerne kan også sette grenser for hvor mye data som skal overføres til og fra mobilen, over mobilnettet eller WLAN.

Appen er tilgjengelig for brukere over hele verden. Dataene samles inn på en server i Amazon Web Services.

Google skal «indeksere» menneskekroppen 

SETI

DreamLab er på ingen måte det første tilfellet av slik distribuert høsting av datakraft. Allerede i 1999 kom SETI@home, et pc-program hvor frivillige kunne donere regnekraft og båndbredde til å tolke signaler som mottas av Arecibo-observatoriet, et digert radioteleskop i Puerto Rico.

SETI@home er fortsatt i drift, men nå som en del av BOINC-plattformen, hvor pc- og Android-brukere kan velge mellom mange titalls ulike forskningsprosjekter å donere regnekraft til.

Les mer: Nytt prosjekt skal finne liv i rommet 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.