BEDRIFTSTEKNOLOGI

Brukervennlig hjemmebrenner

Siden de fleste CD-brenningsprogrammer stort sett har de samme egenskapene og funksjonene i dag, blir brukervennligheten en avgjørende faktor når man skal avgjøre om et slikt program er blant det beste. Nero 4.0 skuffer ikke.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. jan. 1999 - 12:16

CD-brenning blir stadig mer utbredt. Spesielt til lagring av store datamengder er CD-R-platene svært godt egnet, ikke minst fordi de kan avspilles på omtrent alle PC-er som har en CD-ROM-spiller. Og det har jo de fleste i dag.

Nero 4.0 fra tyske Ahead er spekket med de fleste funksjonene man kan vente seg fra et moderne CD-brenningsprogram. Dette inkluderer selvsagt direkte kopiering av CD-er av de fleste typer, kopiering av filer til CD, CD-er laget gjennom flere sesjoner, lagring av låter på musikk-CD-er som WAV-filer, samt støtte for CD-er med flere forskjellige modi - typisk en datadel og en musikkdel.

Men Nero kan mer enn dette. Man kan lage hybride CD-er, det vil si CD-er som kan leses av både PC-er og andre maskiner, i Neros tilfelle Macintosh-maskiner. CD-ene består da av en ISO 9660-del og en HFS-del (Hierarchical File System) som kan inneholde det samme, men som ofte er spesielt tilpasset plattformene de skal brukes av. HDF er filsystemet som brukes av Macintosh. Nero støtter også CD-formatene UDF (Universal Disk Format) og UDF/ISO.

Mange nyere datamaskiner støtter oppstart fra CD-ROM. Dette betyr at man kan legge inn oppstartsfiler på CD-en på samme måte som man ville ha gjort det på en diskett eller på harddisken.

Man kan også opprette avbildninger av CD-platene. Dette gjøres ved å velge hvilke filer en avbildning skal inneholde, for så å lagre avbildningen på en harddisk. Deretter kan man brenne avbildningen direkte inn på en CD. Dette er en bra metode blant annet hvis man ønsker å beholde filinformasjon som ikke oppbevares hvis filene brennes som en vanlig ISO-samling.

Det beste med Nero 4.0 er likevel ikke alle disse funksjonene - de fleste støttes jo av andre brenneprogrammer også. Derimot er brukergrensesnittet svært tiltalende. Man får automatisk opp et vindu hvor man velger hva slags CD man skal brenne. Deretter setter man andre innstillinger for brenningen. Skal man brenne en vanlig ISO-CD, velger man blant annet hvordan filnavnene skal presenteres (ISO Level 1, ISO Level 2, Joliet etc), hva CD-en skal hete, hvor mange kopier som skal lages og hvilken hastighet brenningen skal foregå ved. Deretter velger man de filene eller katalogene CD-en skal inneholde fra et vindu som ligner på Windows Utforsker. Disse drar man over i et tilsvarende vindu som representerer innholdet som CD-en skal få. Når dette er gjort, velger man enten "Write-knappen" eller finner "Write" på Fil-menyen. Resten går av seg selv.

Brukergrensesnittet er veldig intuitivt, de færreste vil behøve å lese manualen før man setter i gang med å brenne de vanligste CD-formatene.

Nero 4.0 støtter offisielt en lang rekke CD-R og CD-RW-enheter, men vår gamle Sony Spressa CSP-9411-S står ikke på Aheads liste. Vi opplevde likevel ingen problemer under vår test av programmet. I det hele tatt gikk testen veldig bra, det oppsto ingen problemer på noen som helst måte.

digi.nos produkttester må derfor si seg riktig så fornøyd med Nero 4.0, vi fant ingen spesielle mangler eller ting som tydet på dårlig arbeid. Alt fungerte helt utmerket. Prisen er beskjedne 550 kroner inkludert mva, så dette er et produkt som kan tilfredsstille de fleste.

Nero 4.0 distribueres i Norge av Storewell AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.