BEDRIFTSTEKNOLOGI

Brukte mobiltelefoner gjenvinnes

Sverige blir pilotområde for innsamling av mobiltelefoner. Onsdag startet Operasjon Returtelefoni som et samarbeid mellom mobiltelefonbransjen og EU for å prøve ut metoder for miljøvennlig og effektiv gjenvinning av mobiltelefoner.

Ann Kristin Bentzen
13. feb. 1997 - 06:00

Den enorme veksten i mobiltelefoner gir som resultat et berg av brukte mobiltelefoner. Bare i Norge er det solgt i overkant av 1,6 millioner mobiltelefoner. I går la den svenske mobiltelefonprodusenten Ericsson fram tall som tyder på at det om fire år vil finnes 500 millioner mobiltelefonabonnenter.

Men det finnes ingen returordninger for de mange utrangerte telefonene som oftest havner i en skuff eller på søppeldynga. Tall fra Miljøverndepartementet forteller at elektroniske og elektriske artikler utgjør vel 144.000 tonn avfall hvert år bare i Norge.

- En avansert mobiltelefon er ment å ha en levetid på minimum fem år. De billigere variantene kan vare fra to til fem år, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkforbundet.

Initiativet til Operasjon Returtelefoni kommer fra Ectel, den europeiske leverandørforeningen for telekom- og elektronikkutrustning. Pilotprosjektet i Sverige drives i fellesskap av Alcatel, Ericsson, Motorola, Nokia og Panasonic.

I seks måneder fremover kan alle svensker levere tilbake sin gamle mobiltelefon til forhandlere over hele landet. Deretter blir telefonene sortert etter fabrikat, før de sendes videre til leverandørenes gjenvinningsstasjoner.

Miljøverndepartementet håper Norge vil få en lignende returordning i løpet av året. Foreløpig er det kun mulig å levere utrangerte batterier til gjenvinning her i landet.

- Vi er i gang med å utarbeide en forskrift som regulerer håndtering av alt elektronisk og elektrisk avfall, opplyser rådgiver Jon Opem i Miljøverndepartementet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra