BEDRIFTSTEKNOLOGI

BTs leteaksjon over

I snart ett år har British Telecoms BT toppsjef, Peter Bonfield, lett etter mulige amerikanske telepartnere, etter at forsøket på å kjøpe opp MCI mislykkes i fjor høst. Dagens avtale ble sluttforhandlet i mai og er avgjørende for at BTs internasjonale strategi skulle ha en sjanse.

Frode Eriksen
26. juli 1998 - 19:36

På søndagens pressekonferanse fortalte BTs toppsjef, Peter Bonfield at forhandlingene som ble avsluttet med en offentlig avtale søndag, ble avsluttet for to måneder siden.

Dermed er det satt en foreløpig sluttstrek for rytkteflommen som har forfulgt BT siden forsøket på å kjøpe amerikanske MCI mislykkes i fjor høst, da to selskap la inn bud høyere enn hva BT var villige til å betale, og ekpansjonsivrige WorldCom gikk seirende ut av budrundene. En godkjennelse fra amerikanske telemyndigheter, FCC, er det eneste som gjenstår for å gjennomføre fusjonen.

I sommer har det gått rykter om BTs valg av samarbeidspartner i USA, og BTs Bonfield har heller ikke lagt skjul på at selskapet lette etter nye samarbeidspartnere, men at selskapet ville ta et med ro til etter at oppkjøpet av MCI var gjennomført.

I sommer har ryktene dreid seg om fire selskap; Bell Atlantic, som holder til på den amerikanske østkysten, der en finner mange av USAs internasjonale selskap, Sprint, en av tre deltakere i joint venturet Global One, Qwest, som har kjøpt teleselskapet LCI og EUnet og har under bygging i USA et gigantisk fiberoptisk nett, samt AT&T, som er USAs største telekomoperatør på nasjonal og internasjonal telefoni.

AT&T skal sammen med BT sørge for at begge selskapenes internasjonale strategier lykkes. BT på sin side har manglet et viktig fotfeste i USA, som selskapet nå får gjennom USA, samt at selskapet får en viktig partner på laget som kan være med på å utvikle Concert, som er hele grunnlaget for BTs internasjonale satsing.

Med på Concert-laget er flere forhandlere, blant annet vårt hjemlige Telenor, som har vært Concert-forhandler i flere år.

Venturet vil sannsynligvis også føre til at kritikken mot AT&Ts utenlandssatsing stilner noe. Denne satsingen har med rette vært kritisert fordi den ikke har kastet særlig av seg. Den globale alliansen WorldPartners har ikke vært forpliktende for medlemmene, mens den europeiske alliansen Unisource ikke har gitt penger i kassa. Til overmål valgte spanske Telefonica i fjor vår å melde seg ut av samarbeidet med Unisource/AT&T til fordel for Concert og den da sannsynlige BT/MCI, før selskapet endte opp med en samarbeidsavtale med WorldCom.

Kampen om det globale telemarkedet, verdsatt til godt over 600 mrd. USD vil fortsette å hardne til, med flere fusjoner i gigantklassen. I så måte var nok BTs initiativ overfor AT&T bare et av flere kapittel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.