RESULTATERFINANS

Bull trenger ytterligere 350 millioner euro i statsstøtte

En måned før presidentvalget er Frankrikes regjering innstilt på å berge Bull med ytterligere 350 millioner euro, men EU er skeptisk.

18. mars 2002 - 12:44
Groupe Bull SA

Ved inngangen til 2002 er gruppen betraktelig redusert. Både smartkort og mesteparten av service-organisasjonen er borte. Ved årsskifte var det 10.700 arbeidsplasser igjen, mot 46.000 i 1988, og dette skulle reduseres ytterligere til i overkant av 6000.


Da regnskapstallene ble lagt fram, sa myndighetene at de vil yte ytterligere 350 millioner euro i noe som beskrives som "bergingsmidler".

Motivet skal dels være nasjonal stolthet, dels et ønske fra den sosialistiske statsministeren Lionel Jospin om å unngå bråk på arbeidsmarkedet i forkant av neste måneds presidentvalg der han utfordrer sittende president, gaullisten Jacques Chirac.

Toppsjef Pierre Bonelli i Bull-gruppen sier en ny omstruktureringsplan vil redusere det negative driftsresultatet til null i løpet av annet halvår. Han sier også at han regner med å bruke opp alle de statlige millionene innen utgangen av inneværende halvår. Den nye omstruktureringsplanen innebærer at Bull kvitter seg med ytterligere 1500 arbeidsplasser.

De øvrige eierne sier de støtter statsbevilgningen og omstruktureringsplanen, men at de selv ikke ønsker å bidra med midler.

I henhold til EU-regler behøver ikke bergingsmidler å tilbakebetales dersom det mottakende selskapet legger fram en gjennomførbar omstruktureringsplan innen seks måneder.

EU er nå formelt underrettet om at begge utbetalingene - både 100 millioner euro i fjor høst og bergingsmidlene på 350 millioner - er gjennomført. EU-kommisjonen skal granske overføringene i forkant av en mulig formell undersøkelse.

Ifølge Financial Times og Wall Street Journal er det utpreget skepsis i kommisjonen til at Bull skal få statsstøtte på 450 millioner euro, siden det ikke lyktes å få Bull på rett kjøl etter den forrige runden med 1,7 milliarder euro i statsstøtte i 1994. EUs konkurransekommissær Mario Monti har sagt at han generelt sett synes skattebetalerne betaler for mye når store selskaper gjentatte ganger må holdes i live gjennom statlige bevilgninger.

Bulls toppsjef sier han forventer at kommisjonen vil godkjenne statsstøtten, siden alternativet er at en av Europas siste datamaskinprodusenter legges ned.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.