BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bush bør begrave StarWars-prosjektet

Etter tirsdagens grusomme terrorhandlinger mot USA, er det grunn til å vente økt press fra president George W. Bush om å få gjennomført det ambisiøse StarWars-prosjektet. Bush burde heller lese flere Tom Clancy-romaner.

14. sep. 2001 - 13:54

USA er rammet av en forferdelig katastrofe. De uvirkelige TV-bildene av de enorme jumbojetene som styres av selvmordsflygere rett inn i World Trade Center i New York, vil for alltid være etset inn på våre netthinner.

Den absolutte ondskap som står bak verdens verste terrorangrep kan knapt beskrives med ord, og det er forståelig at mange i raseri nå skriker opp om umiddelbar og omfattende gjengjeldelsesaksjoner. Det hersker liten tvil om at Vestens prinsipielle holdning om at også terrorister, som andre kriminelle, skal pågripes, stilles for retten og dømmes for sine ugjerninger, nå settes på prøve.

For det er allerede et massivt press mot president Bush om å vise handlekraft, at de skyldige blir funnet og straffet så raskt og så hardt som mulig. Amerikanerne vil ta knusende hevn. Samtidig vet Bush at blindt raseri også lett kan snus mot ham selv og hans regjering, som tross alt har som sin fremste oppgave å beskytte amerikanske liv.

Tirsdagens grufulle massedrap er ikke minst en etteretningsfiasko av dimensjoner for amerikanske myndigheter, Federal Bureau of Investigation (FBI) og spesielt CIA.

Det er likevel en stor overdrivelse når enkelte medier med krigstyper melder at "Echelon sviktet" fordi det elektroniske overvåkningssystemet ikke fant terroristene før de slo til på det grusomste. Terrorister som f.eks. CIA-trente Osama bin Laden bruker neppe satellittkommunikasjon til detaljplanlegging av terroraksjoner - de vet så utmerket godt at all satellittkommunikasjon kan la seg avlytte. USA-drillede agenter er nok heller ikke dummere enn at de benytter kryptering om de først skulle kommunisere elektronisk.

Det er derfor grunn til å advare mot at de skrekkelige terroraksjonene mot USA fører til at vi servilt aksepterer at det innføres stadig nye elektroniske systemer til overvåkning av faks-, telefon- og mailsystemer og annen elektronisk kommunikasjon. Personvernet svekkes mer enn nok som det er, dag for dag får vi et stadig mer gjennomovervåket samfunn, og det er ingen grunn til at organisasjoner som CIA og NSA skal få enda mer penger enn de allerede har til å gjennomføre nye digitale spionsystemer.

Sannheten er at det ikke finnes et 100 prosent virksomt fysisk forsvar mot en slik (det er ubehagelig å bruke ordet) sofistikert ondskap som terroristene her har planlagt og gjennomført. Heller ikke George W. Bush' viktigste sak, byggingen av et nasjonalt rakettskjold, kunne ha forhindret tirsdagens terroraksjoner mot World Trade Center. Et rakettskjold til 500 milliarder kroner hjelper lite så lenge de samme myndighetene gjør det enkelt for terrorister å oppnå visa, slippe gjennom passkontrollen og ansettes på amerikanske flyplasser.

En av mine kolleger var på oppdrag i USA for digi.no for to uker siden, og han kunne hoderystende rapportere om en totalt fraværende kontroll av de reisende på amerikanske innenlandsflygninger.

Dette inntrykket ble bekreftet på mandag, altså dagen før tirsdagens angrep. Da hadde USAs transportdepartement innledet en undersøkelse av sikkerhetstiltakene ved USAs flyplasser, for å følge opp en to år gammel rapport der forkledde politifolk forklarte hvordan de uten problemer hadde banet seg vei gjennom adgangsbegrensede områder på flyplasser uten at noen stilte spørsmål. Det blir beskrevet en generell virkelighet der kontrollpersonell og andre flyplassfunksjonærer er svært underbetalte, og desperate arbeidsgivere tar generelt altfor lett på sikkerhetsregler og opplæring når de er nødt til å hyre nye folk for å få ting unna.

For USAs myndigheter velger å bruke private selskaper istedenfor politi eller offentlige vaktselskaper til å ha ansvar for sikkerheten på en rekke flyplasser i landet.

Et skrekkeksempel i så måte er amerikanske mediers avsløringer av manglene i det private vaktselskapet AHL Services' rutiner. AHL hadde ansvaret for sikkerheten på flyplassene i Boston og Washington DC der tre av de fire kaprede flyene kom fra. AHL betalte i april en bot på 1,2 millioner dollar da det ble avslørt at minst 14 kontrollere hadde dommer for vold, innbrudd, narkotika og ulovlig besittelse av våpen, og at minst 12 jobbsøker-tester hadde blitt bevisst forfalsket slik at de kunne ansettes i strid med reglementet...

Den eneste måten å få has på denne type terrorisme er å få innført en menneskelig faktor i overvåkningen som ikke nødvendigvis er avhengig av teknologi.

Krimforfatteren, reporteren og kommentatoren Tom Clancy har i årevis tatt til orde for økt satsing på såkalt "human intelligence", det vil si flere agenter ute på gata, heller enn å sette alle ressurser inn på teknologisk avansert (og forferdelig kostbar) overvåkning og spionasje. Det er et godt poeng. Det er primært gjennom å møte folk ansikt til ansikt, gjennom infiltrering av terrorgrupper og fiendtlige stater at nye terroraksjoner raskest, billigst og enklest kan kveles i fødselen.

Bush burde lese flere Tom Clancy-romaner før han svir av 60 milliarder dollar på en avansert, uprøvd og meget kostbar teknologi som best kan sammenlignes med forsøket på å få en pistolkule til å treffe en annen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.