BEDRIFTSTEKNOLOGI

Butikksalg av PC ned 11%

Statistisk Sentralbyrå melder i sin Detaljomsetningsindeks om en nedgang i butikksalget av data-, tele-, og kontormaskiner på 10,8 prosent for 3. kvartal 96 sammenlignet med 3. kvartal 95. Per Morten Hoff, generalsekretær i Kontor og Datateknisk Landsforening, bekrefter at PC-salget fra butikk går tregt.

Jens Kanden
5. nov. 1996 - 07:30

Mandag publiserte Statistisk Sentralbyrå sin detaljomsetningsindeks for september 1996. Det er ganske nedslående lesning for data-, tele- og kontormaskinbransjen. Salget av data-, tele-, og kontormaskiner har gått ned med 10,8 prosent i 3. kvartal 1996 sammenlignet med 3. kvartal 1995. I september isolert sett var nedgang fra september 95 på 9,6 prosent. I årets ni første måneder opplevde vi en nedgang på 1,1 prosent i forhold til samme periode i 95.

Per Morten Hoff, generalsekretær i Kontor og Datateknisk Landsforening, bekrefter at butikkene sliter med å tangere salgstallene fra 95.

- Vi spådde allerede i sommer at PC-salget vil flate ut, sier Hoff. I 1995 ble det solgt 70 000 PCer i hjemmemarkedet og det er anslått at det skal selges 90 000 hjemme-PCer i 96. Det skal holde svært hardt å nå årets mål, faktisk kan det være tøfft å nå fjorårets tall på 70.000 PCer. Selv om endel forbrukere kjøper eller får hjemme-PC gjennom arbeidsgiver eller på andre måter, er det ikke tvil om at butikkene fortsatt er viktigste salgskanal for hjemme-PC - en kanal som har visse problemer. Til tross for store, teksniske fremskritt, er PCen fortsatt et kompliserte verktøy som krever et visst kompetansenivå hos forhandleren. Klagemengden fra forbrukere som har kjøpt PC gjennom butikk er mangedoblet de siste par årene. Jeg tror distribusjonsmønsteret for salg av PC til forbrukerne ennå ikke er ferdig utviklet.

- Det er svært vanskelig å gjette hva salget av PC blir i år i hjemmemarkedet. I 1995 sviktet julehandelen, mens oktober og november var bra. I år har jeg fått meldinger om at august og september har vært dårlige, mens oktober har vært brukbar. Med mindre julehandelen blir fantastisk tror jeg det blir tøffe tak ut året. Etter det jeg forstår kommer det endel nye maskiner på nyåret så aktørene vil nok ønske å bli kvitt "gamle og utrangerte" modeller - kundene vil ha siste nytt - og vi risikerer priskrig på PC i kampen om kundenes gunst, avslutter Hoff.

Detalj-
omsetningsindeksen september 96
sep 95 /

sept 96

Q3 95 /

Q3 96

jan-sep 95 /

jan-sep 96

Detaljhandel totalt (eks bil) - 0,5% + 3,4% + 3,2%
Data-, tele-, og kontormaskiner - 9,6% - 10,8% -1,1%

kilde: Statsistisk Sentralbyrå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra