BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bygger «Roma» i 3D på én dag

Ligner på Microsofts Photosynth, men tusen ganger mer effektiv.

Utsnitt av 3D-modellen av Colosseum laget av prosjektet "Building Rome on a Cloudless Day".
Utsnitt av 3D-modellen av Colosseum laget av prosjektet "Building Rome on a Cloudless Day". Bilde: Jan-Michael Frahm, UNC-Chapel Hill
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. nov. 2010 - 15:07

Mange kjenner sikkert til Microsofts Photosynth-tjeneste, hvor man kan se eller få laget en slag 3D-gjengivelse av bygninger og landskap ved at tjenesten setter sammen mengder av fotografier av stort sett det samme motivet, men tatt med ulike avstander og vinkler i forhold til motivet.

Nå har forskere ved University of North Carolina at Chapel Hill (UNC) og ETH-Zürich ha laget en teknikk som er langt mer effektiv enn det som er tilgjengelig i dag. Det hevder i alle fall forskerne som er tilknyttet prosjektet.

– Vår teknikk kan sammenlignes med å kunne prosessere en bunke med fotografier så høy som Dubai Towers på 828 meter, ved å bruke én pc. Den neste beste teknikken kan sammenlignes med å prosessere en fotobunke på 42 meter, tilsvarende høyden på taket til Notre Dame, ved å bruke 62 pc-er, sier Jan-Michael Frahm, universitetslektor i informatikk ved UNC College of Arts and Sciences, en pressemelding.

Teknikken går ut på å skape 3D-modeller av landemerker ved å bruke vanlige fotografier som er tilgjengelige på bildedelingsnettsteder som Flickr. Teknikken kan brukes til å lage modeller basert på millioner av bilder ved hjelp av en eneste pc. Arbeidet kan utføres på under 24 timer.

Forskerne har demonstrert teknikken ved å bruke nærmere tre millioner bilder av de tolv mest kjente landemerkene i Roma. Arbeidet ble utført på en enkelt pc med hyllevare grafikkløsning. Forskerne har også rekonstruert landemerker i Berlin på en tilsvarende måte. En oversikt over landemerkene finnes på denne siden.

Frahm mener at 3D-modellene har fordeler sammenlignet med en video av landemerkene ved at fotografiene er tatt med ulike belysning og med ulike værforhold. Dette skal skape en rikere opplevelse av motivet. Han legger til at teknologien også kan utnytte videoopptakk og at bruk av dette vil redusere prosesseringstiden som kreves for å lage modellene.

Modellene skal på sikt kunne integreres i løsninger som Google Earth eller Bing Maps.

Integrert med et mobilapplikasjon kan modellene åpne for nye bruksområder. Frahm ser for seg at man ved å ta et foto av et monument ikke bare vil kunne få informasjon om monumentet, ved hjelp av bildegjenkjenning – tilsvarende det blant annet Google Goggles tilbyr, men også en mer nøyaktig posisjonsbestemmelse enn det som er mulig med (sivil) GPS.

Frahm nevner dessuten at teknologien kan brukes til raskt å lage en 3D-modell av et katastrofeområde, for eksempel etter en orkan, dersom man sender et fly med videokameraer gjennom området.

Videoen nedenfor viser hvordan 3D-modellene settes sammen og noen av 3D-modellene fra blant annet Roma og Berlin.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra