BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bygger superdatamaskin med ny grafikkprosessor

Nvidia «Fermi» skal gjøre Oak Ridge-laboratorets maskin ti ganger raskere enn dagens fremste.

1. okt. 2009 - 10:03

Forskningssenteret Oak Ridge National Laboratory er det største til USAs energidepartement. Det er spesielt kjent for sin forskning i kjernefysikk – det ble etablert i 1943 som en del av Manhatten-prosjektet – og for sine superdatamaskiner. Deres superdatamaskin «Jaguar», basert på Cray XT5 Quadcore og AMD Opteron-prosessorer, er per i dag verdens nest kraftigste.

I går kunngjorde Oak Ridge at de tar sikte på å bygge en ny superdatamaskin, som de venter skal bli 10 ganger så kraftig som den eneste som topper dem på Top500.org-listen.

Denne nye maskinen skal ikke bygges opp med prosessorer fra Cray, Intel eller AMD, men med den nye grafikkprosessoren til Nvidia, offisielt kalt tredje generasjon CUDA, men mer kjent under kodenavnet «Fermi».

Kunngjøringen kom på en teknologikonferanse arrangert av Nvidia, med 1400 forskere og utviklere. Ifølge Jeff Nichols, nestleder i Oak Ridge, vil «Fermi» åpne for vitenskapelige gjennombrudd som ellers ville vært uoppnåelige. Nichols sa de tar sikte på å lage en tungregneplattform som i løpet av ti år kan brukes til å nå exaflops-nivå framfor dagens petaflops, altså tusen ganger raskere.

Dette er første gang Oak Ridge bygger en superdatamaskin basert på det som ellers oppfattes som koprosessorer, altså tilleggsenheter og ikke sentrale regneenheter.

For å sikre at applikasjoner legges til rette for kjøring på grafikkprosessorer framfor vanlige CPU-er, stiller laboratoriet seg i spissen for en ny samarbeidsorganisasjon, Hybrid Multicore Consortium.

Den Nvidia-baserte superdatamaskinen skal brukes til forskning på energi og klimaendringer. Fermi-prosessoren er et nytt produkt fra Nvidia. Det teller tre milliarder transistorer, rundt tre ganger så mange som Nvidias kraftigste grafikkprosessor på markedet i dag. Planen er å innlemme Fermi i kommende pc-grafikkort fra Nvidia, i GeForce-familien. Fermi oppfattes også som kraftigere enn AMDs nyeste grafikkprosessor, som inneholder 2,15 milliarder transistorer.

Avanserte grafikkprosessorer er bygget opp med en ekstrem flerkjernearkitektur, og det er dette som gjør den egnet også til andre tunge regneoppgaver. Fermi-prosessoren teller 512 kjerner, mot 240 i Nvidias mest avanserte grafikkprosessor på markedet. I regneoppgaver med dobbel presisjon, er Fermi åtte ganger så rask som forgjengeren.

En annen forbedring ved Fermi, er at den er konstruert med tanke på å være lett å programmere til i C++ med alminnelige verktøy som Visual Studio.

Utover superdatamaskiner, sier Nvidia at Fermi vil revolusjonere spillverdenen fordi den vil være i stand til å beregne avanserte lyseffekter i tilnærmet sanntid, såkalt «real time ray tracing». Det åpner for at interaktive spill kan gjøres like realistiske som faktiske videoopptak.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.