BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cable & Wireless inn i Global One?

Telekombransjen avventer nå en avklaring om Cable & Wireless (C&W) vil inngå som en fjerde partner i Global One. Mulighetene for et samarbeid har økt betraktelig siste uke etter at C&W har meldt at de trekker seg ut av det tyske markedet og selger seg kraftig ned i den svenske mobiloperatøren NetCom.

Frode Eriksen
13. feb. 1997 - 11:30

Cable & Wireless trakk seg i forrige uke ut av samarbeidet med den tyske teleoperatøren Veba. Når nå selskapet også trekker seg delvis ut av svenske NetCom, er det ifølge C&W sin administrerende direktør i Europa, Stephen Pettit, fordi selskapet skal satse på virksomheter det en har direkte innflytelse.

C&Ws salg av NetCom-aksjer brakte selskapet eierandel ned fra 10,1 prosent til 4,6 prosent, og innbrakte over 400 millioner kroner. Det blir gode penger å ha siden engasjementet i Tyskland så langt har vært en heller dårlig butikk. Det tyske joint venturet Vebacom, i samarbeid med Veba og RWE, tapte 131 millioner USD i 1996, og det er ingen som forventer overskudd på lenge.

Den tidligere tyske partneren Veba kjøper C&W ut av Vebacom for 1,3 milliarder USD. Samtidig vil C&W kjøpe Vebas halvpart i datterselskapet C&W Europe, et selskap som ble opprettet for å drive forretningsvirksomhet utenfor England og Tyskland. Aksjeposten kjøper C&W tilbake for 55 millioner USD.

Tilbaketrekningen i Tyskland setter en effektiv slutt på selskapets drøm om å etablere en fjerde internasjonal telekom-allianse uavhengig av med Global One, Concert og Uniworld.

I fjor vår forsøkte British Telecom seg på et oppkjøp av C&W, men det ville ikke C&W ha noe av. Selskapets viktigste kort er aksjeposten på 59 prosent i Hong Kong Telecom, noe som gir C&W et godt utgangspunkt i forhandlinger overfor en mulig partner. Ingen av de tre store internasjonale alliansene har i dag et godt nok fotfeste for å få del i den sterke veksten i telekombransjen som ventes i Asia.

- C&W ville passe godt for Global One, sier konsulent i Ovum i London, Adrian May, til TeckWire. - C&W er solide i Asia, der Global One er svake, men er svake i fastlands-Europa der Global One er sterke. Jeg tror ikke vi trenger å vente mange uker før vi får melding om at C&W er i samtaler med Global One, sier May.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra