RESULTATERFINANS

Carl Bildt: - Fremskrittet stoppes ikke av aksjemarkedet

Tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt, tror de neste 20 årene kommer til å bli langt mer nyskapende og omveltende enn de foregående 20 årene. Han ber oss huske på at de siste 20 årene har vært de mest nyskapende som menneskeheten noen gang har vært gjennom.

Sigvald Sveinbjørnsson
14. mars 2001 - 07:12

Tidligere statsminister i Sverige og FNs spesialutsending på Balkan (samt venturekapitalist og ny-økonomi-ideolog) Carl Bildt, er et av trekkplastrene til det tiende næringslivssymposiet ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Les mer om NHHs næringslivssymposium: Er du lur? Svi av 7000,- i Bergen! 

Bildt ankom Bergen dagen etter at teknologiaksjene på verdens børser stupte dramatisk, men dette lot ikke til å legge noen demper på Bildts fremtidsoptimisme.

Carl Bildt.
Carl Bildt.

- Nedgangstidene på børsene rundt om i verden vil ikke ødelegge for den teknologiske utviklingen, sa Bildt som konstaterte at finansmarkedene har gått fra en rosenrød fremtidsfantasi til et fremtidsmareritt - med samme hastighet nedover som den gikk oppover.

- Ser man på de aksjene som har gått mest ned er det telekomaksjer. De som har steget mest er tobakksselskaper. Finansmarkedet begynner kanskje snart å finne steinbrudd og tro at fremtidens avkastingen vil komme derifra, humret Bildt lakonisk.

Sveriges tidligere statsminister mener at den enorme veksten man har hatt innenfor den teknologiske og politiske utviklingen kommer til å fortsette, til tross for at teknoaksjene nå synker som stein i havet.

- Akselerasjonen kommer til å fortsette, ikke minke. Mulighetene blir større dess lengre du kommer opp i utviklingskurven, sa han.

To viktige aspekter som må være på plass, mener Bildt, er et stabilt marked og et liberalt styre. Den enorme teknologiske utviklingen har kommet samtidig med at markeder verden over har blitt deregulert. At Finland og Sverige er verdensledende, forklarer Bildt med at disse landene var i enorme kriser på begynnelsen av 90-tallet.

- I bakspeilet ser man at Finland og Sverige utviklet seg bedre enn Danmark og Norge. Vi er svært flinke til å fremheve oss selv, men jeg tror også at det ligger noe sannhet i det. Det er tre årsaker til dette: På begynnelsen av 90-tallet gikk Finland og Sverige gjennom en krise. Dette var bra. Vi kunne ikke fortsette som før. Vi måtte søke nye veier - veier som ble helt avgjørende, sa Bildt og fremholder tre viktige parametere for å se hvilke nasjoner som vil lykkes i de neste 20 årene:

Den første parameteren er bredbånd. Dette er viktig for alle nasjoner å få bygget ut. Ifølge Bildt vil man nå se fremveksten av det andre Internett - det som er på hele tiden og som blir et intelligent, interaktivt miljø.

Det andre er tilgang på risikokapital, mens den tredje parameteren er hvor mange som er involvert i ny virksomhet i nasjonen.

- I Brasil er én av åtte involvert i ny virksomhet. I USA er det én av ti, mens det i Storbritannia og Tyskland er en av 25. I Sverige og Finland er det omtrent en av 50 som er involvert i ny virksomhet, forklarte Bildt.

- Vi må prøve nye ting. Men for at det skal skje må man godta at det går overende. Det må være akseptabelt å mislykkes. Det har etter hvert blitt lov å lykkes, i alle fall i Sverige. Nå er det på tide at man også aksepterer at det er greit å mislykkes, mener Bildt og legger til at han tror de kommende 20 år kommer til å bli langt mer nyskapende og omveltende enn de foregående 20 årene.

- Da må man huske på at de foregående 20 årene har vært de mest omveltende og nyskapende tider vi noen gang har vært igjennom, avsluttet Bildt.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke vil ekspandere i Norden, men ikke i Europa.
Les også

Brekke: Telenor vil vokse i Norden, men ikke aktuelt å ekspandere i Europa

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.