BEDRIFTSTEKNOLOGI

CD-ROM til mobiltelefonen

Forskere fra Philips prøver å krympe CD-spillere nok til å få dem inn i mobiltelefoner, lomme-datamaskiner og digitalkamera. En 3 centimeter stor plate takler én GB.

19. juni 2002 - 11:29

Forskere hos Philips Electronic i Nederland har klart å lage CD-plater på tre centimeter, med plass til én Gigabyte data. Målet er å presse små CD-ROM-spillere inn i mobiltelefoner, lommedatamaskiner og andre portable dingser, og selskapet har demonstrert en fungerende CD-spiller med de beskjedne målene 5,6 x 3,4 x 0,75 centimeter.

Forskerne i Amsterdam har, ifølge IDG, demonstrert denne spilleren med en CD-plate på tre centimeter, fylt med musikk.

Teknologien er basert på blå laser, som blant annet brukes til å lage DVD-plater med plass til 27 gigabytes.

Philips tror slike CD-er kan få store fordeler i et marked der lagringsmedier som vanligvis brukes i portable dingser - så som MM-kort og SD-kort - er dyre og har lite plass. CD-er er til sammenligning ufattelig billige, selv om det ikke er klart hvor mye de nye mikro-platene vil koste - om de nå kommer på markedet.

Det er et par skjær i sjøen, dog. Ifølge analyseselskapet IDC, kan denne teknologien bremses av tre faktorer. Slike CD-spillere er dyre, store og de roterer. Rotasjonen sørger for å spise mer strøm enn Flash-minne, noe som jo er fy-fy i en bærbar batteri-dings.

Philips har ikke bestemt seg for om de vil kommersialisere teknologien enda.
PS! Bildet er manipulert!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra