JUSS OG SAMFUNN

Celine Dion krasjer PC-en din

Celine Dions nye CD krasjer PC-en din. Kopibeskyttelsen sørger for det, og nå oppfordres det til boikott.

4. apr. 2002 - 15:24


Key2AudioHollywood Reporter
Om man forsøker å spille platen på datamaskinen sin, vil den sannsynligvis krasje. Noen Dion-fans mener den er mer skadelig enn som så. På de tyske diskusjonsgruppene til MacFixit, hevder Mac-brukerne at CD-en ikke lar seg mate ut etterpå, og at den intensjonalt korrumperte CD-en kan påvirke maskinens firmware på måter man helst ikke vil se.


Endringer i firmware, som er en blanding av maskinvare og programvareinstruksjoner innbygd i maskinvarens kontrollbrikker, kan føre til permanent skade på maskinen.

Sony benekter at det gjøres mer skade enn selve krasjet. Key2Audio er brukt på mer enn 10 millioner CD-er, og er et underbruk av Sony.

På nyhetsgrupper argumenteres det nå for en boikott av Celine Dion, en av verdens mestselgende sangere.

Elektronisk Forpost Norge gikk for få uker siden ut og ba om at lovligheten til slike kopisikre CD-er ble vurdert. Da gjaldt det blant annet artisten Shakira, som også er gitt ut av Sony.


Det bæres stadig ved til bålet i denne konflikten mellom en nervøs platebransje på den ene siden, og forbrukerrettighets-aktivister på den annen. Platebransjen er, med rette vil mange si, redde for å miste inntekstgrunnlaget sitt om digital kopiering blir altfor enkelt, mens andre er mer bekymret for hvilke rettigheter brukerne har i henhold til dagens lovverk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.