BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cobalt: Apple plagierer vår Qube

Cobalt mener Apples nye terningformede arbeidsstasjon G4 Cube plagierer deres dedikerte web-tjener Qube. En rettssak kan gi mye PR.

1. aug. 2000 - 08:30
Apple G4 Cube sammenliknet med Cobalt Qube. <i>Foto:  Apple, Cobalt</i>
Apple G4 Cube sammenliknet med Cobalt Qube. Foto:  Apple, Cobalt

Qube 2 er en anelse mindre enn G4 Cube, og fargen er produsentens kjente "kobalt blå". Det er en MIPS- og Linux-basert tjener som er så enkel å sette opp at selv IT-inkompetente kan greie det, og når den først er satt opp, bare går den og går den.

Les mer om Cobalt og dets produkter:
Så enkel at selv mor kan sette den opp...
Fremtiden er dedikerte tjenere


Apples G4 Cube ble lansert på Macworld Expo i New York i juli. Den er en arbeidsstasjon, og som datamaskin er den funksjonelt svært fjern fra Qube. Men det er formen, størrelsen og navnet Cobalt reagerer på. På selskapets partnerkonferanse i Amsterdam fredag sa toppsjef Stephen DeWitt at han vurderte juridiske skritt for å forsvare varemerket Qube og tilhørende rettigheter.

Apple G4 Cube. <i>Foto:  Apple</i>
Apple G4 Cube. Foto:  Apple

Cobalt fikk selv problemer da den første Qube ble lansert for to år siden, med et lite selskap med navn Cube Computer. Tvisten ble løst i desember i fjor. For 4,1 millioner dollar fikk Cobalt rettighetene til betegnelsen Qube, og vil kunne argumentere for at dette også gjelder Cube, selv om Cube også var et alminnelig navn på NeXT, en arbeidsstasjon Steve Jobs lanserte i 1988.

Det er presedens for at datamaskiners form og navn er beskyttede egenskaper. Apple har selv gått rettens vei for å nedkjempe Intel-baserte iMac-kopier.

Men for Cobalt, som ennå ikke tjener penger på sine dedikerte tjenere, er kanskje PR-effekten vel så viktig.

Les om Apples kamp mot iMac-kopier:
Midlertidig stopp for iMac-plagiatorer
Dell lanserer Imac-klone
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra