BEDRIFTSTEKNOLOGI

Compaq lanserer drømme-tjeneren

Compaqs nye "dream machine", GS320 med inntil 32 Alpha-prosessorer, har fortsatt 20 prosent ledig kapasitet med 11.200 aktive Oracle-brukere.

18. mai 2000 - 13:31

Compaq fornyet sine kraftigste Alpha-servere i en verdensomfattende lansering 16. mai. GS-serien fornyes fullstendig gjennom tre modeller:

  • GS80 med inntil åtte Alpha-prosessorer i et kabinett som tilsvarer "skapet" på høyre side av systemet som vises på bildet.
  • GS160 med inntil seksten Alpha-prosessorer i et kabinett som tilsvarer to av "skapene" på bildet
  • GS320 med inntil 32 Alpha-prosessorer i det tredelte kabinettet som er avbildet.
Formel 1-kjører Jenson Button med Compaq GS320. <i>Foto: Eirik Rossen</i>
Formel 1-kjører Jenson Button med Compaq GS320. Foto: Eirik Rossen

Kabinettene inneholder bare prosessorer, minne, svitsjer og kretskort for I/O. Dette er maskiner som fordrer eksterne disker, fortrinnsvis organisert i et eget Fibre Channel-basert lagringsnett eller SAN (storage area network). De er beregnet på de tyngste brukerne med de mest belastede systemene. Blant de tidlige kundene er Amazon.com som sverger til Alpha-servere. I Norge er en GS80 allerede i bruk hos NetCom. Under visse forhold er Compaq villig til å garantere 99,99 prosent oppetid. De som vil ha mer, må ty til Himalaya-teknologien som opprinnelig stammer fra Tandem.

Belastningen på 11.200 samtidige brukere gjelder en fullt utrustet GS320 under en standardtest kjent som Oracle Applications Standard Benchmark, der applikasjonen er Oracle e-Business Suite mot en Oracle8i-database. Dette er rundt ti ganger så mange som man har målt på konkurrerende maskiner tidligere. Argumentet svekkes noe av at Compaq ikke kan legge fram tall for tilsvarende test på de mest aktuelle konkurrentene.

Compaqs uttalte mål med de nye GS-maskinene, er å overta Suns stilling som den ledende leverandøren av høyytelses Unix-tjenere. IBM og Hewlett-Packard anses som mindre viktige konkurrenter.

- Vi har arbeidet målrettet mot en rekke kunder i åtte uker allerede, forteller Europa-sjef i Compaq, Werner Koepf. - Vi har mottatt over 200 bestillinger, hvorav halvparten i Europa. Tjenere i denne kategorien er en av industriens sterkest voksende nisjer. Vi ønsker å minst doble vår markedsandel i løpet av tre år. Telekommunikasjon og elektronisk handel er de sentrale anvendelsene. Åtte av ti internasjonale GSM-samtaler faktureres gjennom en Alpha-tjener. Nye systemer der klikkstrøm analyseres i sanntid og utløser tilpassede framstøt overfor kunden, er selvskrevne for disse maskinene.

Koepf vedgår at GS-maskinene markedsføres med en aggressiv anti-Sun-profil.

- Vi gjengir det samme vi har måttet tåle i mange år. Sun har vært flinke til å markedsføre dårlig teknologi.

Hvis du er aktuell kunde for en GS-maskin, vil Compaqs representant ta for gitt at et GS-system vil kunne skaleres slik at det møter ditt behov for ytelse. Det som vil vektlegges er pålitelig og uavbrutt drift - også under oppgradering - og fleksibel og rask oppgradering av både prosessorkraft, minne og båndbredde hvis forretningen din plutselig skulle ta av. Når diskusjonen kommer inn på pris, vil Compaq argumentere med at den er lavere enn tilsvarende konfigurerte konkurrerende maskiner, og følgelig gunstig bare av den grunn, og legge til at ytelsen er så mye bedre at pris/ytelse-forholdet nærmest ikke kan sammenliknes.

Koepf regner med at de aller fleste vil velge TruUnix64, Compaqs videreføring av Digitals Unix, som operativsystem. Men i bank og børs er det mange som fortsatt sverger til OpenVMS, etterfølgeren til VAX-enes utrettelige og raffinerte operativsystem. OpenVMS gjennomgår en kontinuerlig videreutvikling, med jevne halvårlige oppgraderinger. Det tredje operativsystemet for GS-maskinene er Linux, vesentlig innen forskning og høyere utdanning. Selv om Microsoft hevder at Windows 2000 sikter mot stormaskiner, og selv om Compaq har et nært forhold til Microsoft, er det ikke tale om å kjøre Windows 2000 på Alpha-maskiner.

I Norge er det John Edvin Lyder som har ansvaret for GS-maskinene. Han mener Compaqs andel av det øvre norske Unix-markedet er undervurdert fordi analytikere ikke setter seg inn i hva som ligger bak rapporterte salgstall.

- Den siste IDC-undersøkelsen, som gir oss en markedsandel på 19 prosent, retter opp denne feilen, mener Lyder. - Vi rapporterer bare det maskinene består av. Konkurrentene oppgir også disker, kontrollere og annet utstyr. Målet vårt i 2001 er å stadfeste en markedsandel på minst 20 prosent.

Lyder tror at de nye GS-maskinene også vil vinne fram i norske miljøer med behov for omfattende tekniske beregninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra