JUSS OG SAMFUNN

Control Alt Delete endrer taktikk

Hva har de norske firmaene Bergesen, Braathens, Hafslund, Norsk Hydro og Saga Petroleum til felles? Alle er "eid" av det svenske selskapet Control Alt Delete, domenepiratene som ville selge fem av navnene de hadde registrert til svenske selskaper.

Pål Gleditsch
15. nov. 1996 - 09:00

Men nå har Control Alt Delete ombestemt seg og byttet taktikk. Torsdag sendte selskapet ut en pressemelding der det slo fast at "Det ikke er synd på svenske selskaper. Likevel har vi insett at våre planer har mislyktes."

Og derfor vil Contral Alt Delete gi bort navnene til de fem svenske selskapene som ble tilbudt å kjøpe sine "egne" domenenavn. Det er bare ett mén: De svenske selskapene må vise frem et amerikanske varemerke som er likelydende med adressen det handler om. Og dette varemerket må være registrert før Control Alt Delete registrerte sine adresser. Spørsmålet er hvor mange som kan gjøre det.

CAD avlyser dermed den bebudede pressekonferansen neste tirsdag, der selskapene kunne få kjøpe navnene sine. I stedet kommer CAD til å ha en representant på restauranten hver tirsdag frem til 17. desember.

- De fem selskapene som er valgt er hjertelig velkomne, skriver CAD i pressemeldingen.

Selv om selskapet nå har ertet på seg en lang rekke store svenske selskaper, er det ingen tvil om at Control Alt Delete får den medieomtalen de ønsker seg. Men CAD tilbakeviser at de lager oppstyr om domene-adressene for å få oppmerksomhet rundt sitt eget firma.

- Vår hensikt var å få igang en debatt om de problemer og muligheter som finnes på nettet. Ikke en debatt som handler om vi er banditter eller ikke, sier CAD. Som ikke utelukker at andre selskaper kan få andre tilbud i tiden som kommer.

CAD runder av med å fortelle at offentlighetsprinsippet er deres motto. Og nettopp derfor skal de fem svenske firmaene vise frem de eventuelt registrerte varemerkene på offentlig plass...

Som en kuriøs opplysning kan det jo nevnes at noen av folkene bak CAD kommer fra det beste strøket i Stockholm. Og tjente haugevis av millioner kroner før de var 25 år gamle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.