JUSS OG SAMFUNN

Dansk platebransje mot CD-brennere

Platebransjen i Danmark ruster til kamp mot piratkopiering og alle uoffisielle nettsteder om artister. Nå har den danske avdelingen av plateselskapenes interesseorganisasjon IFPI laget et eget nettsted med skandinaviske ambisjoner som inngangsport til nettet for musikkinteresserte.

Hilde Nyman
8. okt. 1998 - 16:27

De danske plateselskapene har klart å samles om et nettsted for musikkinteresserte, og den offisielle åpningen fant sted i forrige uke. Det er platebransjens sammenslutning IFPI som står bak og finansierer organisasjonen som representerer 98 prosent av de CD-er som blir solgt i Danmark.

På tjenesten musik.org er det blant annet er lagt ut musikksmakebiter og det skal også være blant annet redaksjonelt stoff, konkurranser, lydfiler fra intervjuer med artister og hit-lister. Musikkfilene kan man høre i Real Audio-format, så kvaliteten vil i liten grad konkurrere med MP3-filer, som holder CD-kvalitet.

Enkelte singler blir lagt ut i sin helhet, mens andre kun blir presentert med smakebiter. Denne uke er hele Hanne Boels nyeste singel tilgjengelig, mens Kim Larsen & Kjukken er avspist med 30 sekunder.

Den danske utgaven av gratisavisen Nat & Dag skal sammen med noen andre publikasjoner stå for innholdet på tjenesten. Direktøren i danske Nat & Dag, Esben Trier, forteller at planen er å etablere inngangsporter i de skandinaviske land som fokuserer på musikk.

- Vi gjorde dette fordi det ikke fantes et skandinavisk online musikkmagasin. Problemstillingen er ganske enkel; ønsker man informasjon om Madonna, har man ingen forutsetning til å vite om hvilket plateselskap hun bruker og på den måten finne Madonnas offisielle sider. Man får 100.000 svar, blant annet til sider hvor det ligger ulovlige musikkfiler, sier Trier til digi.no.

- Det er fornuftig at folk på nettet slår seg sammen om tjenester. Vi har ikke kommet så langt i Skandinavia på dette generelt, men idéen vår er å lage tjenesten i Sverige og Norge i tillegg til i Danmark, opplyser Trier.

Nat & Dag driver publishing-virksomhet utover å produsere papiravis, og står også bak musik.org-tjenesten.

På tjenesten har man laget en oversikt over mange av sidene på nettet som handler om musikk. Den inneholder per i dag rundt 8.000 pekere, og består av offisielle sider i tillegg til sider opprettet av fans. Før noen sider blir linket til, går noen i redaksjonen inn og sjekker at sidene ikke inneholder ulovlige filer.

Likevel er ikke hovedformålet med tjenesten å komme piratkopiering over nettet til livs, ifølge Trier. Platebransjen frykter ikke i første rekke musikk lagt ut som MP3-filer på nettet, men at CD-brennere skal bli allemannseie.

- Jeg synes debatten om MP3 er fordreiet, der platebransjen har et problem, er ikke på nettet, men med CD-brenneren. CD-brenneren er i utgangspunktet et profesjonelt produkt som er blitt et sluttbruker-produkt. Der man før kopierte fra LP-plater til kassett, kopierer man i dag fra CD-ROM. Men omfanget av musikk som MP3-filer er betydelig overdrevet. Det blir det samme som at mange tror alt på Internett er porno, sier Trier.

- I de fleste land eksisterer det avtaler om kopiering, hvis man har produsert materiale, kunstverk, musikk eller liknende. Man kan sikkert bruke det, man må bare spørre først, sier han.

Det at platebransjen finansierer tjenesten ser han ikke på som noe problem.

- Jeg vil understreke at vi er et uavhengig blad selv om vi lager innholdet til en tjeneste som IFPI finansierer. Vi kan lage dårlige anmeldelser og har 100 prosent redaksjonell frihet. Etisk er det på lik linje med å leve av annonser, vi kan bare si at vi har vår samvittighet ren. Normalt ville vi selge annonser, men platebransjen gikk sammen og sa at de ville finansiere det. Tjenesten er bredere enn papiravisen til Nat & Dag, siden også jazz og klassisk er inkludert, sier Trier.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra