JUSS OG SAMFUNN

Datatilsynet: – Svært alvorlig

Thon reagerer på USAs hemmelige overvåkning.

Den amerikanske hystjenesten NSA og FBI har et sugrerør rett inn i nettgigantenes tjenester, ifølge avsløringer i Washington Post. Datatilsynets direktør (innfelt) Bjørn Erik Thon er bekymret.
Den amerikanske hystjenesten NSA og FBI har et sugrerør rett inn i nettgigantenes tjenester, ifølge avsløringer i Washington Post. Datatilsynets direktør (innfelt) Bjørn Erik Thon er bekymret. Bilde: Washington Post / digi.no
7. juni 2013 - 14:32

Obama-administrasjonen bekreftet i går kveld norsk tid eksistensen av «PRISM», et inntil torsdag strengt hemmelig overvåkningsprogram.

Det hevdes at programmet gir amerikansk etterretning direkte adgang til data og loggfiler om så å si alt en person gjør på nettet, ifølge avsløringer fra Washington Post og The Guardian.

Angivelig skal nettjenestene til Microsoft, Google, Facebook, Yahoo, Apple og flere andre være omfattet av overvåkningen. Selskapene avviser dette selv.

– Svært alvorlig

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet reagerer med stor uro. Tilfeldigvis er han i Washington akkurat nå, og fikk med seg den store nyheten allerede i går, forteller han på telefon til digi.no.

– Nå får vi først se hva dette er, men det ser ut til å være svært alvorlig. Hvis det er riktig at amerikanske myndigheter har slik tilgang til kundedata, uten at Facebook, Google og de andre har visst om det, så er det et veldig alvorlig tillitsbrudd. Både blant selskapene det gjelder og amerikanske myndigheter, men selvsagt er det også svært alvorlig for de som har vært overvåket, sier Thon.

Tror på nettgigantene

Tilsynsdirektøren har merket seg at Microsoft og andre avviser påstandene om at de de gir direkte adgang til masseovervåking. Derimot godtar de å overlate opplysninger til myndighetene ved navngitte tilfeller etter en rettsordre.

– Det er beroligende. Jeg tror jo egentlig på det, og har sett disse transparens-rapportene til både Twitter, Microsoft og Google. Sånn det ser ut nå virker (PRISM) som et program som har vært ukjent for selskapene, hvis det som har kommet ut i pressen stemmer.

Bjørn Erik Thon er for tiden på privat tur til Washington, men var i USA på offisielt jobbesøk senest i februar. Han er både overrasket, men samtidig ikke, over eksistensen av det hemmelige overvåkningsprogrammet.

– Hva skal jeg si, både ja og nei. Da jeg besøke USA sist så jeg hvordan myndighetene jobber. De har vide fullmakter. Det er nok lettere å få ut data om utenlandske borgere enn egne innbyggere, selv om også Patriot Act (lovgivningen som ble innført etter terroren 11. september 2001) også går langt.

På den annen side sier direktøren i Datatilsynet at han har større forventninger til et land som USA enn at de gjør slikt.

– Det er sterke liberale og rettsstatlige tanker i USA. Her reagerer mange veldig kraftig på det som har kommet frem, både at det er brudd på konstitusjonen og privatlivets fred, sier Thon på telefon fra Washington.

Vil ha politikere på banen

Tilsynsdirektøren er klar på at verken Datatilsynet, og kanskje heller ikke de europeiske datatilsynene samlet, har makt til å gripe inn eller legge ned forbud i slike tilfeller.

Nå oppfordrer han norske myndigheter til å ta opp saken med sine amerikanske kolleger. Dette må opp på høyeste politiske plan, mener han.

– Hvis det er sånn at at amerikanske myndigheter overvåker norske borgere, så er ikke dette lenger bare en sak for Datatilsynet. Da blir det et politisk spørsmål. Jeg synes det er naturlig at våre politikere tar dette opp med politikere i USA, avslutter Bjørn Erik Thon.

Her kan du se de lekkede lysbildene som danner grunnlaget for avsløringene i Washington Post, annotert av avisen.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.