BEDRIFTSTEKNOLOGI

De tre store på nordisk telekom

Den fusjonerte telegiganten Telenor/Telia, amerikanske Ameritech og France Telecom vil dominere på det nordiske telekommarkedet i årene som kommer.

Frode Eriksen
26. jan. 1998 - 15:00

Dette er den mest sannsynlige konklusjonen i spillet om det nordiske telekommarkedet som pågår nå. Men de ukjente faktorene er fremdeles for mange til at utfallet er helt sikkert.

En av de viktigste, ukjente faktorene er privatiseringsspørsmålet som lurer i Norge og i Sverige, der televerkene fremdeles er 100 prosent statseid. I Norge er det ennå ikke politisk flertall for at private skal få anledning til å kjøpe seg inn i Telenor, og det er det heller ikke i Sverige, i hvert fall ikke før Riksdagsvalget til høsten.

Politikere fra Sveriges største opposisjonsparti, Moderatene, sier nå at de vil privatisere i det minste deler av det svenske Telia, eventuelt et fusjonert Telenor/Telia.

I Norge kan spørsmålet komme på dagsorden dersom Arbeiderpartiets stortingsgruppe velger å ta opp spørsmålet før landsmøtet til vinteren. Om partiets stortingsgruppe sier ja, er det klart at et hvert privatiseringsforslag opp til 49 prosent får støtte fra Høyre og sannsynligvis subsidiært fra Fremskrittspartiet.

Telecom Finland har i dag samarbeidsprosjekter gående med British Telecom, Telenor og Telia. Ett av dem er den ungarske mobiloperatøren Pannon GSM, der både Telenor, Telecom Finland, og Tele Danmark er medeiere, mens svenske Telia solgte seg ut av selskapet i fjor. Telecom Finland har lenge vært nevnt som en mulig ny medeier i Telenordia, men akkurat dette blir neppe aktuelt om selskapet blir en del av de norsk/svenske fusjonsplanene på en eller annen måte.

For dét utelukkes ikke fra Telenors side, snarere tvert imot. Konsernsjef i Telenor, Terje Thon, sa til den svenske avisa Dagens Industri før helgen at selskapet gjerne vil fortsette samarbeidet østover, uten at han ville ut med nærmere detaljer.

Noe som kan åpne for i det minste et aksjekjøp i Finland, er den finske regjeringens vedtak å delprivatisere vel halvparten av Telecom Finland. Aksjen legges ut for salg tidligst til høsten, men skandinavene kan ikke regne med å bli alene blant interessentene.

For var det amerikanske Bell-selskapet Ameritech villige til å legge 20 milliarder kroner på bordet for en aksjepost på 34 prosent i Tele Danmark, er selskapet heller ikke uvillig til å investere videre i Nord-Europa når mulighetene åpner seg.

"De nordiske landene utgjør et herlig marked, som vi åpenbart ønsker å ekspandere videre i," kommenterte pressetalskvinne i Ameritech, Lorrie Secrest, da digi.no før helgen spurte om selskapets videre planer i Norden.

I France Telecom Nordics hovedkontor i København sitter direktør Monique Moullè-Zetterström og følger utviklingen i det norske og nordiske telemarkedet.

- Utviklingen er interessant for oss, men det er for tidlig å si om dette vil skape nye muligheter for oss, sier hun til digi.no.

- Én ting er at det forsvinner en konkurrent i hvert land ved en eventuell fusjon, men en annen ting er om vi får nye muligheter for eksempel på mobilområdet.

I Sverige sitter Telenordia med napp i det Malmø-baserte teleselskapet Tele8s GSM 1800-lisens. Om Telia fusjonerer med Telenor er det utenkelig at Telenor fortsetter som eier i Telenordia. Om TeleDanmark og British Telecom velger å opprettholde sin virksomhet i selskapet er også usikkert, men ikke umulig. Et salg til Ameritech skal heller ikke avvises, men er noe tvilsomt så lenge British Telecom er en av eierne og ennå ikke har avklart sin videre skjebne i det amerikanske lokaltelefonimarkedet. France Telecom investerte mye tid og penger på å få lisensen som endte hos Tele 8, og la blant annet sitt nordiske hovedkontor i Stockholm, før det ble flyttet til Danmark etter at selskapet fikk GSM 1800-mobillisens der.

Ifølge Moullè-Zetterström er det like før France Telecom og ElTele inngår en avtale om distribusjon av France Telecoms tjenester via ElTeles nett. Verken hun eller markedsdirektør i ElTele, John Kolsvik, vil si når en avtale foreligger, bare at den ikke er langt unna.

France Telecom har fått Norden som "sitt" område av Global One-venturet som inkluderer Deutsche Telekom og amerikanske Sprint, og selskapet har ambisjoner med utgangspunkt i den danske mobillisensen.

- Vårt mål er 20 prosent av det danske GSM-markedet og noe mindre på fastlinjetelefoni. Når det gjelder Norge kommer dette av vår avtale med ElTele, mens vi i Sverige kan få nye muligheter om Telenordia svekkes, konstaterer hun.

Telenor/Telia
Ansatte: 19.000 + 35.000 = 54.000

Omsetning: 22 mrd.+41 mrd.= 63 mrd

Resultat f.s.: 2,3 mrd.+3,4 mrd.= 5,7 mrd.

Telecom Finland
Ansatte: 7.000

Omsetning: 8,8 mrd.

Resultat f.s.: 1,12 mrd.

British Telecom
Ansatte: 130.000

Omsetning: 165 mrd.

Resultat f.s.: 35 mrd

.

France Telecom
Ansatte: 165.000

Omsetning: 186 mrd.

Resultat f.s.: 18 mrd.

.

Ameritech
Ansatte: 74.000

Omsetning: 135 mrd.

Resultat f.s.: 25 mrd.

Tele Danmark
Ansatte: 17.000

Omsetning: 25 mrd.

Resultat f.s.: 5,5 mrd.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.