KOMMENTARER

De usikre tingenes nett. En varslet katastrofe

KOMMENTAR: Vi begynner å ane hvor ille det kan gå.

Alt skal på nett, men hvis du ikke ivaretar sikkerhet og personvern – vær snill å dropp planene dine.
Alt skal på nett, men hvis du ikke ivaretar sikkerhet og personvern – vær snill å dropp planene dine. Bilde: Cisco
26. feb. 2016 - 15:34

Når selv leverandører av skytjenester, rutere og svitsjer sliter med å sikre produktene sine, hvordan skal det gå med de som ikke har noe nevneverdig forhold til eller erfaring med IT-sikkerhet?

Svaret er: Ikke så bra.

Den japanske bilprodusenten Nissan fikk seg en vekker denne uken, da det kom frem at hvem som helst kunne fjernstyre elbilens klimaanlegg og batterilading, samt godte seg med all kjørehistorikk.

De bygget en Connect-tjeneste som lot kundene justere funksjoner i bilen fra en mobilapp. Fullstendig blottet for sikkerhet.

Når alt som krevdes var et fem-seks sifret nummer, som atpåtil er trykket ved frontruta til allmenn beskuelse, får skandalen et komikkens skjær.

Heldigvis var det denne gang ingen mulighet for å hogge inn bremsen eller gi gass, men den slags livsfarlige konsekvenser ble demonstrert senest i fjor, da forskere tok full kontroll over en Jeep Cherokee i fart. Takk og lov for at det ble gjort i et kontrollert eksperiment.

Chrysler og Nissan kan begge skilte med milliardoverskudd. De kan saktens ta seg råd til å investere noen kroner også på informasjonssikkerhet, og vil forhåpentligvis ha lært en lekse nå.

Det blir verre

Bedre blir det ikke når alt mulig rart skal utstyres med sensorer, styringsystemer og mer eller mindre veltenkte kommunikasjonsløsninger.

Eksperter, forskere og populærkulturen har i mange år advart om de potensielle farene utviklingen bringer med seg. FBI ropte varsku om tingenes internett i fjor.

Det er ikke vanskelig å forestille seg en verden der utallige oppkoblede enheter kan og vil bli misbrukt. Analytikerne kappes om å oppjustere sine anslag om omfanget. Her en fra Intel som spår 200 milliarder dingser på nett innen 2020. Det blir 26 objekter for hvert levende menneske.

Inntrykket er at alt som kan kobles til nett, skal på nett. Med mange spennende muligheter, selvsagt, men også med risiko.

Det kan få katastrofale følger. Pacemakere(!), insulin-dispensere(!), våpen, maskiner, hvitevarer, roboter og leketøy er bare noen eksempler på produktkategoriene, som i dag kan kommunisere trådløst. Det blir stadig flere.

Personvern og sikkerhet er ikke noe du slenger på som en ettertanke. Ikke gidder å forholde deg til, eller rent ut glemmer. Da blir tingenes internett, akkurat som fryktet, rene boltreplassen for skade, svindel og kriminalitet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.