JUSS OG SAMFUNN

Debattforum avslører kvinne-skepsis

En debatt etter en sak om kvinner i IT-bransjen avdekker mange svært negative holdninger.

IT-bransjen sliter med å få kvinner inn i IT-yrker, og høyskoler og universiteter har merket en nedgang i antall kvinnelige søkere.

Dette til tross for at bransjeforeningen IKT-Norge samarbeider med en rekke bedrifter som har klar fokus på å tilrettelegge gode forhold for kvinner i IT-bransjen. IT-bransjen har fleksible ordninger, og nettopp bruken av teknologien skulle gjøre det svært enkelt å jobbe hjemmefra. I tillegg er det opprettet et eget kvinnenettverk, Od@ nettverket, som har til hensikt å motivere kvinner til å bli værende i IT-bransjen.

Sett i globalt perspektiv er dette arbeidet svært viktig. Analyseselskapet Gartner publiserte nylig en rapport der det uttrykkes bekymring fordi andelen kvinner i IT-yrker har falt til 25 prosent, og ser ut til å fortsette å falle.

digi.no skrev om denne rapporten i en artikkel i går. Artikkelen genererte i alt 74 debattinnlegg. Kommentarene viser at de fleste som deltok i debatten bevisst ønsker å holde kvinnene utenfor IT-bransjen.

    Les også:

Her er et lite knippe utvalg av innleggene, som alle er skrevet av menn:

«Det er ikke positivt å ta inn inkompetente eller umotiverte personer bare på grunn av deres kjønn. De bidrar ikke til å få ting gjort. Tvert i mot demotiveres de dyktige folkene som må jobbe ekstra hardt for både å «legge forholdene til rette for» og gjøre jobben til «pyntegjenstandene». »

«Styr unna IT-firmaer med høy kvinneandel. Høy kvinneandel er synonymt med mye overtid fordi kvinnelige kollegaer er mye syke. Mange utnytter systemet også. Kompetansen i disse firmaene er heller ikke noe å skryte av.»

«Kvinnene er for glad i fritiden, og når man jobber med IT så blir jobb/fritid fort samme sak. Det nytter ikke å være på jobb 8 til 16 hver dag, man må også lese bransjenyheter og «følge med» på nye teknologier osv. Man må være oppriktig interessert for å bli flink i IT. Det nytter ikke å bare hoppe på et studie.»

«Jeg har truffet to jenter i hele mitt liv som var knakende dyktige innenfor programmering, og det er utrolig behagelig å ha begge kjønn i en utviklingsavdeling. Men å «ha med kvinner for enhver pris» er omtrent like interessant og fruktbart som å drikke ei bøtte med AIDS blod!!»

«Jeg har jobba ca litt i overkant av 100 timer i uka nå i en periode på 2 1/2 år, jeg husker ikke hvordan det er å ha ferie og før jeg trappet opp til 100 timer i uka så jobbet jeg 70 timer i uka.

Jeg kjenner ihvertfall en 10-20 andre MENN som er i samme situasjon som meg.

Jeg begynte å programmere da jeg var __8 1/2__ år gammel!

Når «kvinner» klarer å møte meg (det er sikkert noen __FÅ__ som klarer det i dag, men jeg har enda ikke sett EN) så kan vi begynne å diskutere...

Frem til den dager er dette bare oppgulp og sjåvinisme (kvinnesjåvinisme!)»

«Åja. Det er faktisk veldig mange av dem som sutrer seg til kvotejobber. Vi har også lover og regler for å sikre at inkompetente kvinner skal få jobber de ikke fortjener. Spesielt gjelder dette lederjobber.»

«I pressen er det ikke lov å si noe negativt om kvinner, gjør man det vil man umiddelbart stemples som mannssjåvinist eller gammel gubbe.»

Skal man si noe må man snu på det slik at det er positivt for kvinner. I denne artikkelen sier man at kvinner er flinkere til å balansere fritid/familieliv med arbeid. Betyr det at de ikke gidder å jobbe overtid? Eller at de ikke gidder å bruke fritiden på å sette seg inn i nye teknologier?»

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Generalsekretær i IKT-Norge, Per Morten Hoff synes debattinnleggene er sjokkerende og et tilbakeskritt i det bransjeorganisasjonen jobber for.

– Vi skal ha mangefold, og vi trenger flere kvinner i bransjen, sier han til digi.no.

Han tror noen menn kan føle seg truet av kvinner, men han håper det hele er en blaff.

Hoff mener noen av disse mennene kan ha denne karakteristikken som et par kvinnelige IT-studenter har uttalt:

«Vi kan like gjerne løpe nakne gjennom forelesningssalen, for så nerdede IT-gutta er, vil de likevel ikke oppdage det».

– Denne holdningen blir det samme som for dem som ikke liker folk med annen hudfarge. Det burde ha kommet lenger i 2007. Det er ingen statistikk som sier at kvinner gjør en dårligere jobb eller har høyere sykefravær enn menn, sier Hoff.

Også prosjektleder Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge er oppgitt over debattinnleggene.

- I prinsippet burde det ikke være et bedre sted å jobbe for kvinner enn IT-bransjen. Dette er nettopp en næring som er tilrettelagt for livsfaseorienterte arbeidsplasser, med stor grad av fleksibilitet. Det skulle ikke være nødvendig med sekstimers dag for en kvinne, når hun kan enten ha hjemmekontor eller ta det igjen andre tider av døgnet, sier Arnesen Austlid.

Hun registrerer likevel at de kvinner som finnes i IT-bransen er i overvekt innen typiske merkantile yrker og prosjektledelsen, men heller få innen teknologi og programmering.

Od@ nettverket har i dag 150 kvinnelige medlemmer, blant dem informasjonssjef Kristin Fjeld i Microsoft.

– Nettverket skal inspirere og motivere kvinner i bransjen, men med disse kommentarene ser det heller ut til at vi må lage en holdningskampanje rettet mot menn, sier hun til digi.no.

Fjeld synes det er skremmende at det skal være slike holdninger i bransjen, og kjenner seg dårlig igjen i arbeidsmiljøet Microsoft som flere ganger har blitt kåret til den beste arbeidsplassen.

– Vår bedrift legger opp til fullstendig fleksibilitet bare vi gjør jobben vår og bruker teknologien til å kommunisere med arbeidsplassen, forteller Fjeld.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.