JUSS OG SAMFUNN

Den interaktive TV-drømmen er utsatt

Drømmen om full frihet foran TV-en er utsatt. Hele bransjen gråter, men Tormod Hermansen smiler nok på kammerset. Her er hvorfor:

17. aug. 2001 - 13:32

Drømmen om å levere video og en rekke hittil ikke definerte "interaktive tjenester" over telenettet, dukket opp tidlig på 90-tallet, men har stadig blitt skjøvet på. De siste ukene har digitoday.no snakket med en rekke aktører i markedet som alle river seg i håret over at interaktiv TV ikke er blitt en virkelighet - verken her i Norge eller i resten av verden.

I USA begynner tilbudene og kundene å komme på banen, men selv her sliter aktører som leverer digitale TV-bokser. Microsoft har gitt opp WebTV og Tivo bremser alvorlig.

Utsettelsen skyldes en slags høna-og-egget effekt. Uten bredbåndslinjer, ingen tjenester, men uten tjenester bygger man heller ikke linjer.

Bak denne sirkel-argumentasjonen ligger det flere faktorer: Den viktigste er at boksene foreløpig er altfor dyre. Nokia har lansert Media Terminal - drømmeboksen som kan ta i mot et IP-signal og vise det på en TV. Med Linux, en harddisk og diverse annet koster boksen 5.000-6.000 kroner, noe som er for dyrt for vanlige folk.

Den andre bremsen er mangelen på ekte båndbredde. ADSL er en kraftig Internett-linje som kan levere et kurant videobilde - på en PC. TV-bransjen satser ikke på ADSL. De vil ha bedre kvalitet og legger kravet på 4-6 Mbit i sekundet. Dermed må vi vente på VDSL-linjer og Telenors digitale sendenett.

Inntil Telenor, NRK og TV 2 blir enige i sine forhandlinger om en felles mottakerboks og et ditto sendenett vil det ikke skje noen ting. Dette er dårlige nyheter for hele bredbånd- og TV-industrien. For uten TV-selskapene og raske linjer, står alt stille.

Men Telenor-sjef Tormod Hermansen smiler nok. Tiden jobber for ham, og han kan slappe av med stålgrepet han har i det norske markedet.

Tiden jobber for Telenor på flere fronter: Jo lenger Telenor venter, desto bedre tid får selskapet på seg til å spre investeringene og arbeidet med å bygge ut sitt basisnett og det digitale sendenettet for TV-signaler de planlegger.

Hadde bredbånd og interaktiv TV kommet for fort, måtte Telenor ha panikk-utbygget sitt nett for å takle ytelseshoppet til 4-6 Mbit per husstand. Forsinkelsene reduserer dessuten kostnaden for mottakerbokser og nettverksutstyret Telenor trenger, og produsentene får fjernet barnesykdommer.

Når kommer boksene og interaktivt TV? Bredbåndsfabrikken, som allerede leverer raske nok linjer, tror prisene vil ha kommet ned til 2000-3000 kroner til våren. Da håper de og sikkert mange andre å komme i gang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra