Privatmodusen til Safari lagrer fremdeles informasjon om nettsteder man har besøkt. (Foto: Skjermbilde)

sikkerhet

Denne feilen gjør Safari usikker 

Privatmodus er ikke så privat.

I likhet med de fleste andre nettlesere har også Apples Safari en privatmodus som lar brukerne surfe anonymt, uten at historikken lagres på datamaskinen. 

Mac-versjonen av nettleseren har imidlertid en gammel feil som gjør at den anonyme surfingen kanskje ikke er så anonym likevel. Denne feilen har vært kjent i en årrekke, skriver nettstedet Apple Insider, og er fremdeles ikke fikset. 

Feilen går ut på at nettleseren lagrer små ikoner fra nettsteder man har besøkt til en fil som er tilgjengelig ukryptert for alle brukere. Også ikonene fra nettsteder man har sett på i privatmodus blir lagret i denne filen, og på denne måten kan man se hvilke sider som ble besøkt.

Kjent fra før

Allerede i 2013 ble det påpekt at det er svært enkelt å se gjennom Safari-historikken på denne måten. 

Det nevnes at problemet gjelder den dag i dag, i den nyeste versjonen av OS X Yosemite, som ble sluppet i betaversjon sist uke. Det er snakk om utgave 10.10.3, som altså også inkluderer den nyeste versjonen av Safari. 

Apple Insider testet at ikonene blir fortsatt lagret i loggen etter privat surfing, og dataen ligger der selv etter at man restarter nettleseren. Den eneste måten å slette historikken på er å bevisst rydde historikken i Safari, eller slette den aktuelle loggfilen, som da blir erstattet av en ny, ren versjon ved neste oppstart. Den aktuelle filen ligger under strengen ~/Library/Safari/WebpageIcons.db. 

Til toppen