BEDRIFTSTEKNOLOGI

Denne mobilen vil du kunne oppgradere selv

Nytt finsk prosjekt på trappene.

Modulene til Puzzlephone sitter på baksiden av telefonen.
Modulene til Puzzlephone sitter på baksiden av telefonen. Bilde: Puzzlephone
2. des. 2014 - 13:07

Er det Nokias oppkjøp og de etterfølgende oppsigelsene som har gitt et nytt driv til den finske teknologibransjen? Jolla er i søkelyset med sitt folkefinanserte nettbrett, og nå kommer det et nytt selskap frem med et ny vri på modulære mobiltelefoner, der komponenter skal kunne byttes ut fortløpende.

Googles Project Ara er jo etter hvert blitt kjent for mange, og prototypene nærmer seg. Der skal nesten alle komponenter kunne tas ut og inn som Lego-klosser, og alt kjøres på en tilpasset versjon av Android 5.0.

Nylig hørte vi også om et annet finsk selskap kalt Vsenn, som fristet med et konsept basert på lignende ideer, der det vil finnes tre moduler som vil kunne byttes ut etter behov.

Og nå er det Puzzlephone sin tur. Selskapet er basert i Espoo utenfor Helsinki, altså samme sted der Nokia har sitt hovedkvarter. Nå viser de frem konseptet sitt, som også bruker tre elementer som kan byttes ut.

Spine, altså ryggrad, er enhetens hoveddel, med skjerm, høyttalere og annen elektronikk som holder det hele sammen. «Hjertet» har batteri og øvrig elektronikk, mens «hjernen» inneholder prosessoren og kameraet.

Ifølge Circular Devices, som moderselskapet heter, vil de forsøke å lansere den første modellen i løpet av 2015, men trenger investorer. Konseptet har vært under utvikling siden 2013, og den ferdige telefonen skal være hyggelig priset.

Programvaren baserer seg på Android, men utviklerne er også åpne for andre løsninger, så lenge det er snakk om åpen kildekode.

Ideen er at Puzzlephone skal kunne tilpasses individuelt, og plattformen vil være åpen for maskinvareutviklere som ønsker å utvikle egne moduler. Poenget er også å gjøre Puzzlephone mer miljøvennlig, der man ikke trenger å bytte eller reparere hele telefonen hvis ett element går i stykker.

Circular Devices ser for seg at fremtiden til maskinvareutvikling vil bli mer som applikasjonsutvikling, åpen og tilgjengelig for stadig flere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.