BEDRIFTSTEKNOLOGI

Departementene infiserer mange, men blånekter

En rekke departementer har spredd Anna-viruset til alle sine kontakter. IT-avdelingene blånekter.

Hilde Nyman
13. feb. 2001 - 10:40


Barne- og familiedepartementetSosial- og helsedepartementetNærings- og handelsdepartementetStatsministerens kontor


Trolig har departementene smittet ganske mange, for det er ikke bare folk med pressekontakt som har sendt viruset til digitoday.no. En av avsenderne i Barne- og Familiedepartementet jobber som personalkonsulent. Det ser derfor ut som viruset har sneket seg forbi departementets felles sikkerhetssystemer og blitt åpnet av mange. I tillegg til pressen, har derfor trolig svært mange av departementenes kontakter også fått viruset.

Men en ringerunde til IT-sjefene i departementene gir noen forbløffende svar. To IT-sjefer insisterer overfor digitoday.no at de har sikret alle sine maskiner med helt oppdatert programvare fra Norman ASA.

Førstekonsulent i IT-avdelingen til Barne- og familiedepartementet, Fred Terjesen, avviser at departementet er rammet, på tross av at digitoday har mottatt infisert e-post fra akkurat dette departementet.

- Vi har fått massevis av mail, men er ikke rammet. Vi har oppdatert antivirusprogram og serveren fjerner skriptet i viruset, sier Terjesen.

Statsministerens kontor avviste først problemet, men ringte så tilbake.

- Det jeg vet er at vi har tatt ned serveren i dag tidlig, sa Henning Henriksen, underdirektør ved Statsministerens kontor da digitoday.no ringte. Vår server stopper slike virus og gir avsender beskjed om problemet. Statsministerens kontor har en ekstra brannmur i tillegg til den alle departementene har, og Henriksen mener at dette har stoppet viruset.

Men etter en halvtime ringer Henriksen tilbake.

- Maskinen som sender ut pressemeldinger må være smittet, vi sjekker dette nå, innrømmer Henriksen. Hvordan viruset har kommet seg forbi sikkerhetssystemene og om det bare er en maskin som er smittet, har han ikke noe svar på.

- Vi ser at mange har fått viruset fra oss og det er litt pinlig, innrømmer han.

Arbeids- og administrasjonsdepartementets IT-sjef Roar Hagen er den eneste som allerede kjenner til situasjonen.

- Vi holder akkurat på å rydde opp akkurat nå. Vi har blitt rammet som alle andre og fjerner alle virusene, forteller Hagen. IT-avdelingen har satt i gang tvunget søk gjennom alle postkassene og fjerner viruset.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.