BEDRIFTSTEKNOLOGI

Derfor tar analytikerne feil om Telecomputing

I serien meningsløse prisinger av små teknologiselskaper, sprenger Telecomputing nye grenser. Her er hvor investorene tar feil:

Einar Ryvarden
26. okt. 1999 - 16:29

Det norske IT-selskapet Telecomputing har etter hvert overtatt rollen som børskomet etter at Fast Search & Transfer har dabbet av. Som foreløpig siste episode i en serie stadig mer absurde verdifastsettelser (fantaseringer er trolig et bedre ord) mener det ellers respekterte meglerhuset Carnegie at Telecomputing er verdt minst 10 milliarder, kanskje 30 milliarder kroner.

Om en skal tro dagens Finansavisen.

Nå er vi begynt å bli vant til å lete etter kommafeil når vi leser om hva amerikanske investorer mener enkelte selskaper er verdt, men Carnegies verdsettelse av Telecomputing sprenger nye grenser: For selv sammenliknet med Internett-selskapene eller Opticom blir dette galskap.

Telecomputing arbeider med en fascinerende teknologi: Muligheten for å fjerndrifte hele PC-parken med programvare og alt over telelinjer. Dette markedet er spådd en kraftig vekst i årene fremover og det er liten tvil om at Telecomputing ligger langt fremme og at de arbeider hardt. (Les mer om Telecomputing og Windows Terminal Server under).

Men Carnegie og investorene som hausser aksjekursen tar feil fordi:

1: Det er greit å si at man vedder med penger på en høyrisikoaksje, men Telecomputing arbeider i konsulentbransjen, de selger ikke produkter som raskt kan multipliseres dersom etterspørselen eksploderer slik Fast, Opticom eller Internett-tjenester kan.

2: Telecomputing eier ikke teknologien de baserer seg på, det gjør Citrix og Microsoft. Trolig fordi sistnevnte mener at Windows Terminal Server kan true salget av Windows, prises teknologien relativt høyt.

3: Telecomputing har riktignok tilpasset Windows Terminal Server noe bedre for bruk mellom datasentraler og kunder, men Microsoft har enorm makt. Gates skulle være dum om han selv ikke gjør en slik tilpasning snart. Når/hvis dette kommer, vil det skade Telecomputing stygt. Kanskje burde Telecomputing selge sin programvare nå, før noen andre lanserer en kommersiell løsning. Dette vil gi penger i kassen, men 30 milliarder?

4: Analytikerne har sagt at markedet for fjerndrift vil eksplodere, men Gartner Groups estimat på 23 milliarder kroner i 2003 består ikke bare av Windows Terminal Server, men mest av Oracle og andre forretningssystemer.

5: Windows Terminal Server og Citrix Metaframe-teknologien har eksistert i flere år uten at etterspørselen foreløpig har eksplodert. Telecomputing oppgir at de i Norge har 70-80 bedriftskunder.

6: Telecomputing er et nytt selskap uten de tradisjoner og erfaringer mange større kunder krever for å kunne stole på dem. Foreløpig mangler tilbudene, men de gamle datasentralene med 20-30 års stormaskin-erfaring på bankdrift har bevist at de vet hva oppetid og stabilitet betyr. Telecomputing-løsningen er sårbar - ryker forbindelsen eller en annen komponent, står du igjen med helt tomme PCer.

Telecomputing er et spennende norsk selskap på vei ut i verden, men å tro at de amerikanske dataselskapene vil la nordmennene spise opp kundene i deres eget hjemmemarked og med deres egne produkter....

Oppkjøpskandidat!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.