BEDRIFTSTEKNOLOGI

Det går mot TETRA-nett

Hadde politi, brannvesen og ambulansene klart seg med GSM-telefoner, kunne staten spart milliarder, men analyser fra Gartner og Sverige sier nei.

1. okt. 2002 - 06:00






Selv et nedskalert nett vil ifølge Justisdepartementet koste over tre milliarder kroner, og da er driftsbudsjettet ikke tatt med. Nettet, som vil gi langt høyere kapasitet enn både Telenor og NetComs nett gjør, vil ikke bli stående helt ubrukt, men får anslagsvis 40.000 brukere.



Nå veier to nye rapporter inn på nei-siden og mye tyder derfor kanskje på at det går mot et landsdekkende TETRA-nett. Den ene rapporten er skrevet av analysegiganten Gartner, som konkluderer med at det vil koste altfor mye å ruste opp GSM-nettet til å dekke nødetatenes behov for dekning og kapasitet.

Her kan du lese Gartners rapport (pdf-format, åpner nytt vindu)

Det samme sier en rapport analyseselskapet Stelacon har skrevet på oppdrag for det svenske Næringsdepartementet for å vurdere et TETRA-nett i Sverige.

For Norge blir ikke det første landet som skjærer igjennom. England, Belgia, Finland, Island og Nederland har allerede sagt ja - prislappen til tross.

- I uke 41 skal en interdepartemental arbeidsgruppe avgi sin sluttrapport, forteller Tor Helge Lyngstøl, leder for TETRA-prosjektet til digi.no. Jeg kjenner allerede konklusjonen, sier han hemmelighetsfullt.

I gruppen deltar det representanter fra både Samferdels-, Finans-, Justis-, og Nærings- og handelsdepartementet.

Etter hva digi.no forstår vil det ikke bli bevilget penger til bygging av et GSM-basert eller TETRA-nødnett i budsjettet for 2003.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.