BEDRIFTSTEKNOLOGI

Det offentlige holdt tett om mobilavlytting

Det er mulig å avlytte mobiltelefonen din. Det fikk Post- og teletilsynet bevist i januar, men det er først nå myndighetene bekrefter påstandene.

19. mars 2001 - 12:56

Lenge virket det som GSM-telefoner var avlyttingssikre. Blant annet kranglet Telenor Mobil AS og NetCom GSM ASA i mange år med myndighetene om hvem som skulle betale for ekstrautstyr for at politiet skulle kunne avlytte kriminelle.

Les: Politiet vil avlytte alle mobilsamtaler

Men nå innrømmer myndighetene at GSM-telefoner ikke er sikre. I en artikkel i Aftenposten bekrefter Post- og teletilsynets sjef Willy Jensen at det er mulig å tappe telefonen.

Spekulasjonene har gått i mange år, men i desember i fjor avslørte Dagens Næringsliv at utstyr for GSM-avlytting er til salgs i Norge. Da hadde Post og Teletilsynet (PT) allerede vært på besøk hos en leverandør av GSM-utstyr her i Norge som også solgte utstyr som kan brukes til GSM-avlytting. Utstyret koster foreløpig rundt 2 millioner kroner

Senere i januar fikk PT endelig beviset det som hittil hadde vært påstander. Da fikk tilsynet låne utstyret fra den norske forhandleren og testet at det fungerte. Dette forteller en sentral kilde til digitoday.no.

Slik kan du avlyttes:
Skal du avlytte en telefon, må du være i samme basestasjonsområde som telefonen. Det er bare her du kan snappe opp radiosignalet. Først må du peile inn telefonen du vil avlytte i radiobåndet - systemet er lite brukervennlig, og du får ikke opp noen meny med telefonnummer du kan plukke opp.

Avlyttingsutstyret oppretter en falsk basestasjon og lurer telefonen til å bytte over fra Telenor eller NetComs basestasjon. Deretter lures telefonen til å skru av krypteringen på samtalen - nå sender telefonen et åpent signal som kan avlyttes.

- Vi var i møte med forhandleren tidlig i begynnelsen av januar, bekrefter PT-sjefen til digitoday.no

Men PT har ventet lenge med å informere omverdenen.

- Etter at Dagens Næringsliv skrev om utstyret i desember, kontaktet vi PT og Politiets overvåkningstjeneste. Først 12. mars fikk vi bekreftet at utstyret fungerer, sier Torild Skogsholm, direktør for samfunnskontakt i NetCom GSM til digitoday.no.

- Det går så mye rykter, og det har det gjort i årevis, men vi fikk først bekreftet påstandene onsdag i forrige uke, forteller Jo Heldaas, informasjonssjef i Telenor Mobil til digitoday.no.

- Vi vurderte grundig å sende ut en pressemelding, men kontaktet i stedet Aftenposten, forteller Jensen til digitoday.no. Vi ser på en artikkel i Aftenposten som en del av vår informasjon til publikum.

- Vi er ikke redde for at folk skal ringe mindre nå. Vi er enig med PT om at de skal informere om dette, sier Heldaas. Alle som har kundekontakt skal få informasjon så de kan svare på spørsmål. Vi tror at media vil informere, men vi vet ikke om vi skal sende ut noen annen informasjon, sier Heldaas.

Både PT, Telenor Mobil og NetCom mener at faren for avlytting er små og at Ola og Kari ikke trenger å bekymre seg. Men de innrømmer samtidig at bedrifter bør frykte industrispionasje og aldri bruke verken vanlig telefon eller mobiltelefon til sensitiv informasjon.

- All radiokommunikasjon kan avlyttes, sier Jensen. Vi regner med at de som trenger informasjon, tar kontakt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra